ΙΣΟΤΗΤΑ: Κινδυνεύουν ζωές στις Κ. Φυλακές – Κομμάτια μπετόν έπεσαν σε κρατούμενο

Η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ σε ανακοίνωσή της, αποκαλύπτει την έλλειψη ασφάλειας στις Κεντρικές Φυλακές. Κινδυνεύουν ζωές αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αφού κομμάτια από μπετόν έπεσαν από την οροφή του κελιού πάνω σε κρατούμενο.

Η ανακοίνωση της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ:

Σήμερα, στην Πτέρυγα 2β της των Κεντρικών Φυλακών, περιστατικό με ανησυχητικές συνέπειες έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες μας. Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι κομμάτια μπετόν από την οροφή του κελιού έπεσαν πάνω σε κρατούμενο. Ευτυχώς, ο κρατούμενος βρισκόταν στο κάτω κρεβάτι της κουκέτας και δεν υπήρξαν θύματα. Εάν ο συγκατοίκος του, ο οποίος διαμένει στο ανώτερο κρεβάτι, βρισκόταν εντός κελιού τη δεδομένη χρονική στιγμή της πτώσης της οροφής, θα τραυματιζόταν σοβαρά ή θανάσιμα, καθώς τα κομμάτια μπετόν που έπεσαν από την οροφή είχαν διαστάσεις περίπου 40×40 εκατοστά. Η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητα των κτηρίων είναι προφανείς.

Είχαμε ήδη προβεί σε τοποθετήσεις και διαμαρτυρηθήκαμε επανειλημμένα για την ασφάλεια των Φυλακών. Αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε την ανάγκη επείγουσας ανακαίνισης και κατασκευής νέων, σύγχρονων φυλακών. Σε διαφορετική περίπτωση, ανησυχούμε ότι θα θρηνήσουμε θύματα από ανάλογα περιστατικά. Ο κρατούμενος παρουσιάζει ζαλάδες και πόνο στη μέση του, ως αποτέλεσμα του περιστατικού.

Είναι επείγουσα ανάγκη η ανέγερση νέων, σύγχρονων φυλακών που θα πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας και θα διαθέτουν έξοδο κινδύνου για πυρκαγιά, σεισμούς και περιπτώσεις συμπλοκής. Οι υφιστάμενες πτέρυγες αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ακατάλληλες για την αντιμετώπιση των αναγκών των κρατουμένων και του προσωπικού των Φυλακών.

Ο Κλάδος μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ευημερία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού των Φυλακών.