Ιρλανδία: Πρώτη δίκη τραπεζιτών

Οι εισαγγελείς στην Ιρλανδία δήλωσαν σήμερα ότι η τράπεζα της Ιρλανδίας Anglo Irish Bank, η οποία κατέρρευσε, αποφάσισε να κάνει κάτι «απολύτως παράνομο», δανείζοντας χρήματα σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας.

Τρεις πρώην επικεφαλής της Anglo Irish – ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος Sean FitzPatrick και δύο άλλοι, οι Willie McAteer και Pat Whelan – την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν αθώοι στην κατηγορία της παράνομης παροχής οικονομικής βοήθειας.

Αυτή είναι η πρώτη δίκη τραπεζιτών στην χώρα από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιρλανδίας, που ανάγκασε την ιρλανδική Κυβέρνηση να αναζητήσει διεθνές σχέδιο διάσωσης.

Οι τρεις κατηγορούνται ότι παρείχαν δάνεια σε επενδυτές γνωστούς ως «Maple Ten» και στη σύζυγο και στα πέντε παιδιά του υπό πτώχευση επιχειρηματία Sean Quinn, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας, αυξάνοντας την τιμή της μετοχής της.

Η μέγιστη δυνατή ποινή που μπορεί να τους επιβληθεί είναι πενταετής φυλάκιση για κάθε κατηγορία.

Ο δικηγόρος κατηγορίας Paul O`Higgins δήλωσε ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου του Δουβλίνου ότι η Anglo Irish ανακάλυψε το 2007 ότι ένα μεγάλο μέρος της το κατείχε ο Sean Quinn και εξέφρασε ανησυχία ότι βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στις τύχες ενός ατόμου.

«Κάποια στιγμή γύρω στις 8 Ιουλίου του 2008″, η Anglo αποφάσισε να κινηθεί νομικά αναφέροντας ότι η πράξη αυτή ήταν “απολύτως παράνομη», είπε ο κ. O`Higgins.
Η Anglo Irish, η κατάρρευση της οποίας κόστισε στους Ιρλανδούς φορολογούμενους περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, τέθηκε το 2013 σε μια ταχεία διαδικασία εκκαθάρισης.