Ιράν: Επέζησε από την αγχόνη και θα τον ξανακρεμμάσουν

Καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στην αγχόνη. Όταν οι συγγενείς του πήγαν να παραλάβουν την σορό του από το νεκροτομείο, διαπίστωσαν με έκπληξη, ότι ήταν ακόμη ζωντανός. Τώρα οι ιρανικές αρχές θέλουν να κρεμάσουν τον επιζήσαντα θανατοποινίτη για…δεύτερη φορά.

Ο 37χρονος Αλιρέτζα Μ., καταδικάστηκε σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών. Την περασμένη εβδομάδα οδηγήθηκε στην αγχόνη, σε περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας. Έμεινε κρεμασμένος επί 12 λεπτά και ο θάνατός του διαπιστώθηκε από γιατρό.

Ωστόσο, όταν οι δικοί του πήγαν να παραλάβουν την σορό από το νεκροτομείο της φυλακής, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ο άνδρας ανέπνεε ακόμη.

«Τον βρήκαμε ζωντανό, κάτι που χαροποίησε ιδιαιτέρως τις δυο του κόρες» δήλωσε στα ιρανικά ΜΜΕ, μέλος της οικογένειας του θανατοποινίτη, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ωστόσο, παρά την απίστευτη δοκιμασία στην οποία επεβλήθη, οι ιρανικές αρχές δεν δείχνουν πρόθυμες να του χαρίσουν την ζωή, αφού όπως υποστηρίζουν έχει καταδικαστεί σε θάνατο και η ποινή του πρέπει να εκτελεστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει έκκληση για να μην πραγματοποιηθεί και…δεύτερη εκτέλεση, ενώ καλεί σε μορατόριουμ για όλες τις εκτελέσεις.

«Η τρομακτική προοπτική του να αντιμετωπίσει αυτός ο άνδρας την κρεμάλα για δεύτερη φορά, έχοντας ήδη ζήσει τον εφιάλτη, απλώς καταδεικνύει την βαναυσότητα και τον απάνθρωπο χαρακτήρα της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής του τομέα της Μ. Ανατολής και Βορείου Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, έως και 508 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από τις αρχές του χρόνου, κατηγορούμενοι κυρίως για εμπόριο ναρκωτικών.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα της θανατικής ποινής, πιστεύουν ότι η μόνη χώρα που ξεπερνά σε εκτελέσεις το Ιράν, είναι η Κίνα. Οι εκτελεσθέντες στην ασιατική χώρα, αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες, από δολοφονίες και βιασμούς, μέχρι κατασκοπεία και ναρκεμπόριο.