Ιράκ: Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ετοιμάζουν οι Κούρδοι

Δημοψηφισμα «εντός των επόμενων μηνών» για ανεξαρτησία θέλει να επιτύχει η ηγεσία των ημι-αυτόνομων κουρδικών περιοχών στο βόρειο Ιράκ.

Γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να διοργανώσει τέτοιο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος των κουρδικών περιοχών Μασούντ Μπαρζανί ανέφερε, μιλώντας στο BBC, ότι το Ιράκ είναι «ουσιαστικά ήδη διαχωρισμένο».

Oι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους και σε ολόκληρο του Κιρκούκ, στον απόηχο της επέλασης της τζιχανιστικής ISIS στο κεντρικό τμήμα του Ιράκ.

Είναι χωρίς αμφιβολία οι μεγάλοι κερδισμένοι, και μάλιστα ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς η προσέγγιση με την Τουρκία: Εκπρόσωπος του κόμματος το Ερντογάν ανέφερε ενδεικτικά πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, εάν φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Οι κούρδοι μαχητές πεσμέργκα ήταν τις πρώτες η διαχωριστική γραμμή πίσω από την οποία έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι της Μοσούλης και του Τικρίτ, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις απέτυχαν στην προστασία των δύο πόλεων.

Στη συνέντευξή του, ο Μπαρζανί υπογράμμισε πως ενώ οι Κούρδοι θα παίξουν ρόλο στην διαδικασία για υπέρβαση της -παράλληλης- πολιτικής κρίσης στη Βαγδάτη, η ανεξαρτησία είναι «φυσικό δικαίωμά» τους.

«Δεν κρύβουμε ότι αυτός είναι ο στόχος μας» είπε ο Μπαρζανί. «Το Ιράκ είναι ουσιαστικά ήδη διαχωρισμένο, και πρέπει εμείς να μείνουμε σε αυτήν την τραγική κατάσταση;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα αποφασίσω εγώ για την ανεξαρτησία, αλλά ο λαός, θα κάνουμε δημοψήφισμα και αυτό είναι ζήτημα μηνών» τόνισε.