Ινδονησία: Πάνω από 380 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι

Σε 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ινδονησία, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφερόταν ότι “πολλά πτώματα” έχουν βρεθεί κατά μήκος της ακτής της Παλού στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, μετά τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την πόλη αυτή. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 48 νεκρούς, ωστόσο γρήγορα ο αριθμός των θυμάτων εκτοξεύθηκε στα ύψη και δυστυχώς αναμένεται να ανέβει κι άλλο.

https://www.youtube.com/watch?v=F05edMisEJE

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός 7,5 βαθμών συγκλόνισε χθες την περιοχή και ακολούθησε τσουνάμι.

Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να ταρακουνούν την παράκτια πόλη Παλού το πρωί του Σαββάτου, μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν τα κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων που «σάρωσαν» τη γραφική τουριστική πόλη την Παρασκευή.

«Όταν προέκυψε εχθές η απειλή (του τσουνάμι) πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να ασκούν τις δραστηριότητές τους στην παραλία. Δεν τράπηκαν αμέσως σε φυγή και έτσι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Sutopo Purwo Nugroho, εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης των καταστροφών BNPB σε ενημέρωση στην Τζακάρτα.

Εκατοντάδες άνθρωποι ασχολούνταν με τις προετοιμασίες ενός μεγάλου φεστιβάλ στην παραλία με αφορμή την επέτειο του Παλού. Το φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή το βράδυ.

Μερικοί από τους πολίτες ανέβηκαν σε δέντρα ύψους 6 μέτρα για να ξεφύγουν από το τσουνάμι και επέζησαν, δήλωσε ο Nugroho.

Φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές, δείχνουν σορούς τοποθετημένες κατά μήκος των δρόμων της πόλης, είτε σε ειδικούς σάκους είτε με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με ρούχα. Το ερασιτεχνικό υλικό που προβλήθηκε από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, δείχνει νερά να συντρίβουν σπίτια κατά μήκος της ακτής του Παλού, σκορπίζοντας εμπορευματοκιβώτια και πλημμυρίζοντας ένα τζαμί στην πόλη.

Ο Nugroho περιέγραψε ως «εκτεταμένη» την καταστοφή με ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Επίσης, ανέφερε ότι κατέρρευσε μια γέφυρα και ο κύριος αυτοκινητόδρομος προς το Παλού κόπηκε στα δύο λόγω κατολίσθησης.

Οι τραυματίες από τον σεισμό και τον τσουνάμι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για 540 τραυματίες μόνο στην πόλη του Παλού.