Ινδική μετάλλαξη: Προστασια άνω του 90% μετά από δύο δόσεις εμβολίων

Ινδική μετάλλαξη: Προστασια άνω του 90% μετά από δύο δόσεις εμβολίων

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε  από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές, δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης προστατεύουν σε ποσοστό άνω του 90% έναντι των νοσηλειών, αφότου κάποιος έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.

Δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης προστατεύουν σε ποσοστό άνω του 90% έναντι των νοσηλειών, αφότου κάποιος έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, των Οξφόρδη/AstraZeneca.

Εκ των 14.019 ανθρώπων που μολύνθηκαν από αυτήν την παραλλαγή, μονάχα 166 νοσηλεύτηκαν, αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 12ης Απριλίου-4ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «αποτελέσματα συγκρίσιμα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για να αποφευχθεί η νοσηλεία που συνδέεται με την παραλλαγή Άλφα», η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

«Αυτή η απόδειξη αποτελεσματικότητας των δύο δόσεων έναντι των παραλλαγών δείχνει σε ποιο βαθμό είναι κρίσιμο να εμβολιαζόμαστε τη δεύτερη φορά», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι το βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «ήδη σώσει χιλιάδες ζωές».

Για τη Μέρι Ράμσεϊ, την υπεύθυνη εμβολιασμών του PHE, «είναι απολύτως κρίσιμο να λαμβάνουμε τις δύο δόσεις από τη στιγμή που προτείνονται προκειμένου να αποκτήσουμε μια μέγιστη προστασία έναντι των υπαρχουσών και των αναδυόμενων παραλλαγών».

Περισσότερο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, η παραλλαγή Δέλτα είναι επικρατούσα πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, με σχεδόν 128.000 νεκρούς.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 80% των ενηλίκων έχει λάβει μία δόση εμβολίου στη Βρετανία, όμως μονάχα το 57% δύο δόσεις.