Ινδία: Αυξάνονται οι ανησυχίες από την εξασθένηση της ρουπίας

Η Ινδία εξέφρασε για πρώτη φορά την ανησυχία της για την εξασθένηση της ρουπίας και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πλήξει τους πολίτες της στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το τοπικό νόμισμα, που έχει τη χειρότερη συμπεριφορά μεταξύ των νομισμάτων της Ασίας φέτος, το οποίο τη Δευτέρα υποχώρησε έως και 1,3% πιο κάτω από τα ιστορικά χαμηλά του, “μάζεψε” τις απώλειες μετά τις αντιδράσεις. Η ανακούφιση μπορεί να είναι προσωρινή λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ελλείμματος εξ αιτίας των αυξημένων τιμών του πετρελαίου, που αποτελεί το μεγαλύτερο προϊόν εισαγωγής της Ινδίας.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας είναι σε επαφή μεταξύ τους, και η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος όταν χρειάζεται, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα, ζητώντας να μην προσδιοριστούν οι κανόνες. Η Κεντρική Τράπεζα πωλεί δολάρια, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, οδηγώντας σε πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ινδίας σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια από ρεκόρ ύψους 426 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν στα μέσα Απριλίου.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η θέση των αποθεμάτων της Ινδίας δεν δημιουργεί ανησυχίες και οι αρχές θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα όπως η επιδέινωση της θέσης των Ινδών που ζούν στο εξωτερικό και άλλες κινήσεις για να συνδέσουν το χάσμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το 2013, η κεντρική τράπεζα δέχτηκε εισροές ύψους περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των προεξοφλημένων ανταλλαγών ξένου συναλλάγματος, βοηθώντας την άνοδο της ρουπίας από χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.