Ικανοποιημένο το Υπουργείο Εσωτερικών με τις θέσεις της Ένωσης Δήμων

Με αφορμή τη χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σώματος η οποία ασχολήθηκε με το μέγιστο θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Υπουργείο Εσωτερικών με σημερινή ανακοίνωση του χαιρετίζει τις θέσεις που εκφράστηκαν σε ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Δήμων Κύπρου εκφράζει συλλογικά και δημόσια θέση υπέρ της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών, για δημιουργία Δευτεροβάθμιου Οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Επαρχιακό Συμβούλιο), με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες με το ελάχιστο κόστος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρεται, θεωρεί ότι αυτή η τοποθέτηση, ως θέση αρχής, ανοίγει την προοπτική ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, με αυξημένες ελπίδες επιτυχίας. Προπάντων, προστίθεται,συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της αλλαγής, μέσα από τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τρόπου εκλογής και/ή εκπροσώπησης στο Δευτεροβάθμιο Όργανο, όπως και το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα εκχωρηθούν σε αυτό, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με ξεκάθαρες δηλώσεις του τόνισε ότι αυτά τα δύο θέματα είναι ανοικτά προς συζήτηση και ότι η οριστική μορφή τους θα καθοριστεί μέσα από τον διάλογο.

Τέλος, όπως και η Ένωση Δήμων Κύπρου, το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει την πεποίθηση ότι ο διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς θα είναι ουσιαστικός και δημιουργικός. Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου, αυτός ο διάλογος θα εντατικοποιηθεί κατά τη θερινή περίοδο, ώστε να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο οριστικό περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης, σε σχέση με το Δευτεροβάθμιο Όργανο, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί, καταλήγει η ανακοίνωση.