Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανταπόκριση στο κάλεσμα για τη ΔΕΗ

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την ανταπόκριση στην εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, παρά τις (αναμενόμενες) απουσίες από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στελέχη του κόμματος που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνουν ότι έγινε το πρώτο καλό βήμα για την -αρχικά κοινωνική- συσπείρωση που θέλουμε».

Το «παρών» έδωσαν οι ΑΝΕΛ με την βουλευτή Ραχήλ Μακρή, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, στελέχη των Οικολόγων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης, Θ.Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις να ορθωθεί τείχος αντίστασης και ανατροπής του κυβερνητικού σχεδίου για τη ‘μικρή ΔΕΗ’», αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «αντιπαλεύει τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα της ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις συνθήκες της ευρωενωσιακής απελευθερωμένης αγοράς, μπορεί να υπάρξει επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες».

Εξάλλου, με επιστολή τού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρη Αναγνωστάκη,
η ΔΗΜΑΡ απάντησε «όχι» στην πρόσκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η κυβέρνηση την εκδήλωση: «Σε ‘παλλαϊκό μέτωπο’ κατά της δημιουργίας της ‘μικρής ΔΕΗ’ είχε καλέσει ο κ. Τσίπρας, αλλά οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήσαν οι ΑΝΕΞΕΛ του κ. Καμμένου, μερικοί υπόδικοι για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές και ό,τι έχει απομείνει από την εποχή του ‘λεφτά υπάρχουν’» σχολίασε η Σοφία Βούλτεψη.

Σύμφωνα με Τα Νέα της Παρασκευής, η εκδήλωση κατέληξε σε εμφύλιο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, δεδομένου ότι από το βήμα της εκδήλωσης ασκήθηκε σκληρή κριτική σε πτυχές της στάσης της ΓΕΝΟΠ τα προηγούμενα χρόνια.

«Άκουσα να δίνουν όρκους αγώνα αυτοί που πήραν δάνειο από τη διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνουν συνέδριο και να εγκρίνει η ΓΕΝΟΠ τη διάσπαση της ΔΕΗ» είπε η Φλώρα Παπαδέδε, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωπος του επιστημονικού προσωπικού της Επιχείρησης.

Αιχμηρός ήταν και ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων Γιώργος Μπίτζας, ο οποίος υπογράμμισε πως «το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του».

Αρκετοί ομιλητές, όπως σημειώνει η εφημερίδα, πέταξαν το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Θα διεκδικήσουμε την επανεθνικοποίηση του συνόλου του ενεργειακού τομέα; Της ΑΔΜΗΕ, του ΑΔΗΕ; Και όχι μόνο της ΔΕΗ;»

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.