Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τη ψήφιση των νομοσχεδίων – Το απόγευμα η έκθεση της Pimco

«Με την υπευθυνότητα με την οποία συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις δόθηκε η πραγματική εικόνα ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για τη ψήφιση των τριών πρώτων μνημονιακών νομοσχεδίων από τη Βουλή και επεσήμανε την ικανοποίηση των αξιωματούχων των Βρυξελλών.

Το γεγονός ότι η Κύπρος θα πάει στο Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου έχοντας ψηφισμένα νομοσχέδια και προαπαιτούμενα, θα συνυπολογισθεί θετικά για τα επόμενα βήματα, καθώς η πρωταρχική ανησυχία των Ευρωπαίων είναι το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των μέτρων.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μεταξύ ορισμένων τάξεων εργαζομένων, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι τα μέτρα που προνοούνται στους 25 συνολικά εφαρμοστικούς νόμους, αφορούν όλους Οι δυνατότητες διαφοροποίησής τους είναι ελάχιστες έως μηδενικές. «Μπορεί κάποιες ομάδες να έχουν δίκαιο, όμως κάπου πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή», τόνισε ο κ. Σιαρλή.

Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ενδιάμεσης έκθεσης της εταιρείας PIMCO, που διεξάγει διαγνωστικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Από την έκθεση θα διαφανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς των κυπριακών τραπεζών από την αγορά των «τοξικών» ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες το απαιτούμενο ποσό θα είναι λίγο ι χαμηλότερο από 9 δισεκ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα μη πληρωμών τον Δεκέμβριο καθώς  έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την εξεύρεση των χρημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τα υπόλοιπα 22 νομοσχέδια . Η Επιτροπή όρισε ολοήμερες συνεδρίες, ώστε τα νομοσχέδιο να εγκριθούν με επείγουσες διαδικασίες μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να σταλούν στο Eurogroup.