Ικανοποίηση ΔΗΚΟ για την αναβάθμιση της οικονομίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Μετά και τη δεύτερη θετική αξιολόγηση από το κλιμάκιο της τρόικας της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, η σημερινή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor`s επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον σε πορεία σταθεροποίησης και σταδιακής επανάκτησης της αξιοπιστίας της.

Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ύστερα από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων, η οποία συνιστά επιβράβευση των προσπαθειών και κυρίως των οδυνηρών θυσιών που κλήθηκε να υποστεί ο κυπριακός λαός.

Για τη θετικότατη αυτή εξέλιξη δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας, γιατί, η Κύπρος είναι ίσως η μόνη χώρα που καταφέρνει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να τύχει αναβάθμισης από ένα οίκο αξιολόγησης, ο οποίος σημειωτέον είναι ένας από τους αυστηρότερους Οίκους Αξιολόγησης.

Παράλληλα με την πιο πάνω θετική εξέλιξη, σημειώνουμε τις επίσης θετικές εξελίξεις της αισθητής μείωσης της εκροής καταθέσεων και της αύξησης των καταθέσεων κατοίκων από τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ανακτά την αξιοπιστία του και ότι μπορεί να καταστεί και πάλι ο βασικός βραχίονας για επανεκκίνηση της οικονομίας. Σημειώνουμε, επίσης και τα στοιχεία της Κομισιόν με τα οποία καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος για έβδομο συνεχή μήνα.

Φυσικά, ο δρόμος παραμένει ακόμα μακρύς και δύσκολος. Ο στόχος για απεμπλοκή από το μνημόνιο και αποφυγή άλλων πρόσθετων μέτρων λιτότητας θα επιτευχθεί αν όλοι συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια με αποφασιστικότητα και πειθαρχία, μακριά από λαϊκισμούς και άλλες σκοπιμότητες ή επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Το ΔΗ.ΚΟ. ως Κόμμα του Κέντρου και παράγοντας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας θα συνεχίσει την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική του, ώστε η κυπριακή οικονομία να βγει από το μνημόνιο όσο πιο σύντομα γίνεται, και κυρίως, να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής, ευημερίας, προόδου και ανάπτυξης.