Ιδιαίτερα σημαντικός ο θεσμός της Λαϊκής Αγοράς

Λαϊκή αγορά, ένας ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός που στηρίζει τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και όχι μόνο.

Ο λόγος; Φυσικά το γεγονός ότι οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν στους καταναλωτές απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες. Μάλιστα ο θεσμός της λαϊκής αγοράς είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο αφορά τα δεδομένα για τις λαϊκές αγορές οι οποίες υπάρχουν στην Κύπρο δυστυχώς είναι πάρα πολύ λίγες και σε συγκεκριμένους δήμους. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης ο θεσμός άρχισε να επεκτείνεται. Άξιο αναφοράς είναι ότι αρκετοί δήμοι της Κύπρου έχουν αρχίσει δοκιμές ούτως ώστε να εισαγάγουν τον θεσμό αυτό, ακόμα και εντός των δημοτικών τους ορίων.

Είναι γεγονός ότι παρά την θέληση δήμων ακόμα και κοινοτήτων, ο θεσμός της λαϊκής αγοράς δεν έχει πάρει την έκταση που έχει σε άλλες χώρες. Πολλοί από τους δήμους διστάζουν να προχωρήσουν για πολλούς και διάφορους λόγους στην δημιουργία και λειτουργία αυτού του όμορφου και χρήσιμου θεσμού.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υπέβαλε σχετικό ερώτημα στις 1 Ιουλίου 2015 στον αρμόδιο υπουργό για, να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι πολιτική του υπουργείου του, η επέκταση του θεσμού των λαϊκών αγορών και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες δημοτικές αρχές να προχωρήσουν το συντομότερο στη λειτουργία λαϊκής αγοράς στην περιφέρειά τους.

Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, τους ψαράδες στο να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε πολύ λογικές τιμές αποφεύγοντας μεσάζοντες που τις περισσότερες φορές αυξάνουν κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Σημαντική παράμετρος είναι και η ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών, πράγμα που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη και εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

*του Σταύρου Χατζησάββα (BA&MA)

Capture
Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας