Ιαπωνία: Μόνιμο το ευέλικτο ωράριο στην μεγαλύτερη χρηματιστηριακή και μετά την πανδημία

Τη μονιμοποίηση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας για το προσωπικό της αποφάσισε η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, Nomura, καθώς θα το εφαρμόσει και μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ολοκληρώνει της προετοιμασίες, ώστε να ενθαρρύνει το πρόγραμμα τηλεργασίας, όπως είπε σε επενδυτικό φόρουμ ο CEO, Κεντάρο Οκούντα.

Η εταιρεία μπορεί να θέσει ένα μίνιμουμ 40% των εργατοωρών στο γραφείο κάθε μήνα, ενώ τα διάφορα τμήματα θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να διαχειρίζονται τις ώρες εντός αυτού του ορίου, ανέφερε ο ίδιος.

Η Nomura έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά χρηματοοικονομικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο που προσανατολίζονται προς την εξ αποστάσεως εργασία, αφού η πανδημία τις ανάγκασε να κρατήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στα σπίτια τους. Στην Ιαπωνία ο ιός ανάγκασε πολλές εταιρείες να σταματήσουν να απασχολούν πολλές ώρες στα γραφεία το προσωπικό τους, μια κουλτούρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αλλάξει ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα ζωής.

Η Ιαπωνία εξετάζει κι άλλες αλλαγές όπως ευέλικτα ωράρια για κάποιους υπαλλήλους, μεταξύ αυτών και όσους πρέπει να έρχονται σε επαφή με κόσμο σε άλλες χώρες. Μετά την πανδημία η Nomura εξετάζει τη δημιουργία δορυφορικών γραφείων, καθώς πολλοί υπάλληλοι μπορεί να συνεχίσουν να θέλουν να εργάζονται εκτός σπιτιού, αλλά χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ετσι πολλές εταιρείες προσανατολίζονται προς ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας που θα επιτρέπει στους υπαλλήλους να μπορούν να επιλέξουν να εργάζονται από το σπίτι ή να πηγαίνουν σε ένα γραφείο που θα είναι έξω από τις μεγάλες πόλεις και πιο κοντά στα σπίτια τους.

Επίσης, η Nomura εξετάζει να καθιερώσει το ευέλικτο ωράριο i στα γραφεία της εκτός Ιαπωνίας, όπου το 50% του εργατικού της δυναμικού στο εξωτερικό θα μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως οποιαδήποτε στιγμή.