Ιαπωνία:Αμφισβητούν με πτήσεις την επέκταση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας

Αεροσκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν σήμερα ανενόχλητα πτήσεις εντός των νέων ορίων της «ζώνης εναερίου ελέγχου» που κήρυξε το περασμένο Σάββατο η Κίνα στον εναέριο χώρο της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας για να επισημάνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των διαφιλονικούμενων νήσων Σενκάκου/Ντιαογού.

«Δεν αλλάξαμε τον τρόπο πραγματοποίησης περιπολιών στην ζώνη αυτή και δεν ενημερώσαμε την Κίνα για τα σχέδια πτήσης μας. Δεν συναντήσαμε κανένα κινεζικό καταδιωκτικό» δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Η επιβολή της «ζώνης εναερίου ελέγχου» ερμηνεύεται από τις γύρω χώρες ως το πιο πρόσφατο στάδιο σε στρατηγική κλιμάκωση του Πεκίνου στο θέμα των διαφιλονικούμενων νησιών.

Ωστόσο, η επιβολή της «ζώνης εναερίου ελέγχου» προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και έντονη ανησυχία μεταξύ των ασιατικών χωρών, αφού δημιούργησε την εντύπωση ότι η νέα κινεζική ηγεσία προτίθεται να διεκδικήσει εμπράκτως την κυριαρχία επί των νησιών.

Αφού Πεντάγωνο έστειλε στις αρχές της εβδομάδας δύο βομβαρδιστικά B-52 στην περιοχή για δίωρη πτήση, ενώ και αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε χθες πτήση επάνω από ύφαλο που διεκδικεί τόσο η Σεούλ όσο και το Πεκίνο, οι κινεζικές αρχές φάνηκαν να υποχωρούν, απέχοντας από την εφαρμογή ελέγχου επί των πτήσεων.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ τους και οι δύο μεγαλύτερες ιαπωνικές JAL και ANA, που αρχικά εφάρμοσαν για λόγους ασφαλείας τα μέτρα, αγνόησαν το καθεστώς της «ζώνης εναερίου ελέγχου» και δεν υπέβαλαν στο Πεκίνο σχέδια πτήσης.