Ιακώβου, Κουρουνάς και Φιλιππίδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής στις 3/12

H Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι μετά και την κατάθεση του Υπουργού Οικονομικών ένα μεγάλο μέρος των ακροάσεων έχει συμπληρωθεί, ενώ απομένουν δύο ακροάσεις που είναι ορισμένες για τις 3 και 17 Δεκεμβρίου.

Στις 3 Δεκεμβρίου ενώπιον της επιτροπής θα παρουσιαστούν οι κ.κ. Σταύρος Ιακώβου, Βαρνάβας Κουρουνάς και Δημήτρης Φιλιππίδης.

Η Ερευνητική επιτροπή προαναγγέλλει πως θα εισέλθει και στη διάδοχη οντότητα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, την Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) και τη θυγατρική της Κυπριακής Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ερευνητικής:

Ανακοινωθέν Αρ.27

Η Ερευνητική Επιτροπή η συσταθείσα, κατόπιν, διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 06.07.2018 και 28.9.2018, σε σχέση με την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ανακοινώνει τα πιο κάτω:

(1) Η Ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής έχει συμπληρωθεί με την κατάθεση του Υπουργού Οικονομικών. Όμως η Επιτροπή έχει προγραμματισμένες ακόμη δύο δημόσιες ακροάσεις. Η πρώτη είναι ορισμένη στις 3 Δεκεμβρίου 2018, στην οποία θα κλητευθούν να καταθέσουν οι κ.κ. Σταύρος Ιακώβου, Βαρνάβας Κουρουνάς και Δημήτρης Φιλιππίδης. Η δεύτερη ακρόαση είναι ορισμένη στις 17 Δεκεμβρίου 2018 στην οποία και ενδεχομένως να κληθεί να καταθέσει εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών, υπό το φως των πληροφοριών και των εγγραφών που θα ληφθούν από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

(2) Παρά ταύτα η επιτροπή συνεχίζει τη μελέτη του ήδη υπάρχοντος ενώπιον της ογκώδες υλικού, το οποίο αποτελείται από έγγραφα μερικών δεκάδων χιλιάδων σελίδων καθώς επίσης και τις προφορικές μαρτυρίες των 73 μαρτύρων, των οποίων η κατάθεση άρχισε την 3η Αυγούστου 2018 και ολοκληρώθηκε χθες με την κατάθεση του Υπουργού Οικονομικών, και στην πραγματικότητα αρχίζει ήδη την ετοιμασία του προσχεδίου του πορίσματος της, το οποίο αναμένεται πολυσέλιδο.

(3) Επομένως, οι εργασίες της Επιτροπής ευρίσκονται εν εξελίξει και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το θέμα «Συνεργατισμός» έχει περατωθεί, εφόσον στους όρους εντολής της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η εξέταση των όσων ακόμη λαμβάνουν χώραν στην ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ, στις δύο δηλαδή νομικές οντότητες, οι οποίες προέκυψαν μετά την πώληση μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα. Το κεφάλαιο «Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας» θα φτάσει στο τέρμα του με την έκδοση τους πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.