Θλιβερή η πανευρωπαϊκή πρωτιά της Κύπρου στην παραγωγή αποβλήτων

Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην κατά κεφαλήν παραγωγή δημοτικών αποβλήτων, αναφερόμενος στη σημασία της ορθολογιστικής διαχείρισης των αποβλήτων.

Ο Υπουργός μιλούσε κατά τη διάρκεια ημερίδας ενημέρωσης για το έργο Rethink (Reduce-Reuse-Recycle), στη Δημοσιογραφική Εστία. Πρόκειται για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αναλαμβάνουν το ΡΙΚ, το ΚΥΠΕ, η Green Dot, η Fost Plus Βελγίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο.

Όπως είπε, το έργο έχει προϋπολογισμό πέραν των 2 εκ. ευρώ, θα διαρκέσει τρία χρόνια ενώ συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 42% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έργο έχει αναληφθεί από σημαντική ομάδα εμπλεκόμενων, είπε ο κ. Κουγιάλης, λέγοντας ότι οι εταίροι αναμένεται να επιτύχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη του κοινού στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι δράσεις του έργου αποτελούν σημαντικό λίθο στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων, ενώ αναφέρθηκε και σε δράσεις του Υπουργείου για νομοθετικές ρυθμίσεις σε παρεμφερή θέματα, όπως οι χωματερές ή η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ανέφερε τέλος ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας ότι και ο τομέας του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό στην ημερίδα, στη σημασία των προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης, λέγοντας ότι το Υπουργείο του στηρίζει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί μέσα από αναδιάρθρωση στη δημιουργία μονάδας εκπαίδευσης για το περιβάλλον, η οποία θα συντονίζει τις περιβαλλοντικές δράσεις.

Συνεχάρη εξάλλου τους εταίρους του προγράμματος “Life Know Waste”, λέγοντας ότι η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικότητα πρόγραμμα.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και καλούμαστε να εργαστούμε συλλογικά και συμμετοχικά, κατέληξε ο Υπουργός.