θετική αντίδραση απο τις αγορές για την επαναγορά του ελληνικού χρέους

Το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρεόυς, που συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, λειτούργησε θετικά για την  αγορά των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η τιμή του δεκαετούς τίτλου συνέχισε να κινείται ανοδικά για ένατη συνεχή ημέρα, αγγίζοντας τις 33,64 μονάδες βάσης,

δηλαδή τα ομόλογα διαπραγματεύονται στο 33,64% της ονομαστικής τους αξίας, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να υποχωρήσει στη δευτερογενή αγορά στο 16,77%.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με αναλυτές αποδίδεται στις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει και σχεδόν επιβεβαιώθηκαν χθες, οι οποίες θέλουν το λεγόμενο πρόβλημα βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους να επιλύεται εν μέρει μέσω επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Μία τέτοια εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τη ζήτηση για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ήδη κάποιοι επενδυτές.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μη λήψη απόφασης από το Εurogroup προκάλεσε πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας.
Ενδεικτικά η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 4,88% και του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου στο 5,8%.