Θεσσαλονίκη: 70 Χρόνια από το τρένο θανάτου για το Άουσβιτς

Στις 15-3-1943 στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό σφύριζε το πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς με 2.800 Εβραίους της Θεσσαλονίκης στοιβαγμένους σε σφραγισμένα εμπορικά βαγόνια.

Σήμερα 70 χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη αποτίει φόρο τιμής στα θύματα των Ναζί με ένα πλαίσιο εκδηλώσεων με τίτλο “Ποτέ ξανά”.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Αύριο 16/3/2013 στις 11.30 π.μ., θα γίνει μια πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας προς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, δύο συμβολικά σημεία του μαρτυρίου των Εβραίων της πόλης. Ενώ  λειτουργούν και εκθέσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης όπως η έκθεση “Θεσσαλονίκη: το άνθος των Βαλκανίων” του Ιδρύματος Yad Vashem στο φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και έκθεση ιστορικών τεκμηρίων στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης “Μια πόλη αναζητά τις κεϊλότ της. Αόρατα πολιτισμικά μνημεία της εβραϊκής Θεσσαλονίκης”.

Επιπλέον  το πρωί της Κυριακής, 17 Μαρτίου, θα τελεστεί μνημόσυνο για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος στη συναγωγή Μοναστηριωτών (Συγγρού), με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου εβραϊσμού και με ομιλίες του προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ (Ronald S. Lauder)και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου Μοσέ Κάντορ (Moshe Kantor). Στην επιμνημόσυνη δέηση έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.