Θεσσαλονίκη: Ρεκόρ βροχών από το 1930 έσπασε ο Μάιος

Ο Μάιος του 2018 έσπασε κάθε ρεκόρ βροχόπτωσης από το 1930 για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθώς έπεσαν 148,7 χιλιοστά βροχής.

Μάλιστα, στις 10 Μαΐου η Θεσσαλονίκη δέχθηκε 72 χιλιοστά νερού. «Είναι σαν να παίρνουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου και να ρίχνουμε 72 λίτρα νερό μέσα σε μια ώρα και να περιμένουμε από τον υδροφόρο αυτό ορίζοντα να απορροφήσει αυτό το νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του εργαστηρίου, Θεόδωρος Καρακώστας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο Μάιος του 2018 μας έδωσε ένα ρεκόρ βροχόπτωσης. Ενώ για όλο τον μήνα παίρναμε 40,2 χιλιοστά, αν αναφερθούμε στην περίοδο 1931 με 1960, ή 50,3 χιλιοστά αν αναφερθούμε στη μεταγενέστερη τριακονταετία, δηλαδή το 1961 με 1990, για τον Μάιο του 2018 είχαμε 148,7 χιλιοστά, είχαμε δηλαδή ρεκόρ για το μήνα Μάιο από το 1930 από τότε που έχουμε δεδομένα.

Για να αντιληφθούμε δε την τυχαιότητα των γεγονότων αυτών, ο δεύτερος πιο βροχερός Μάιος ήταν το 1963 με 111,9 χιλιοστά, ο τρίτος πιο βροχερός ήταν το 1993 με 103 χιλιοστά και ο τέταρτος ήταν το 1934 με 102 χιλιοστά. Βλέπουμε επομένως να έχουμε μια κατανομή τυχαία και όχι συστηματική, όπως θα περιμέναμε για τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Καρακώστας επισήμανε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν πως το συνολικό ποσό βροχής δεν είναι περισσότερο από που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι περίπου το ίδιο, και λίγο λιγότερο, αλλά πέφτει σε λιγότερες ημέρες βροχής και επομένως πέφτει με πολύ μεγαλύτερη ραγδαιότητα.

Για αυτό τον λόγο επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

«Να είναι τα πάντα καθαρά και είμαι βέβαιος πως εάν σε μια ευνομούμενη πολιτεία έχουν ληφθεί (σ.σ τα απαραίτητα μέτρα) υπόψιν, θα μπορούμε να πούμε ότι η βροχόπτωση είναι η αφορμή ενός πλημμυρικού δεδομένου και όχι το αίτιο αυτό καθεαυτό. Έαν πάμε πίσω στο Νοέμβριο του 2017 και στη Μάνδρα της Αττικής, η Μάνδρα θα δούμε πως δέχτηκε 73 χιλιοστά νερού, περίπου όσο δηλαδή στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαίου 2018. Αλλά τις ίδιες ημέρες, 15, 16 και 17 Νοεμβρίου που η Μάνδρα δέχτηκε 73 χιλιοστά νερού, ο Κορινός ή τα Ρυζώματα ή και η Νάουσα δέχτηκαν πάνω από 200 χιλιοστά νερού. Είχαμε κάποιες μικροπλημμύρες στον Κορινό, γιατί δεν μπορούσε να απορροφήσει η περιοχή όλο αυτό το νερό, όπως έγινε και στις άλλες περιοχές. Με 73 χιλιοστά στη Μάνδρα είχαμε 25 νεκρούς», εξήγησε.

Check Also

Nέες τουρκικές υπερπτήσεις από UAV πάνω από την Κανδελιούσα

Νέες υπερπτήσεις πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από νησί …

Πεθερά «τσάκωσε» τη νύφη το βράδυ του γάμου με τον εραστή σε ερωτική περίπτυξη! Ξυλοκοπήθηκε ο εραστής…

Ενας γάμος στην Αχαΐα διαλύθηκε σε ένα βράδυ και συγκεκριμένα στο… πρώτο του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα …