Θεσσαλονίκη: Δραματική είναι η κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ναρκωτικά, βία, επιθέσεις

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αφού οι συλλήψεις για ναρκωτικά και οι επιθέσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. H κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει πλέον από τα όρια της παρανομίας και θυμίζει ζούγκλα, τριτοκοσμικές χώρες στις οποίες δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις το βράδυ χωρίς να κινδυνεύει η ζωή σου.

Το ΑΠΘ έχει εξελιχθεί σε ένα άντρο παρανομίας, με δεκάδες φοιτητές να πέφτουν θύματα ληστείας καθημερινά, ενώ όπως καταγγέλουν, σε πολλές περιοχές ο «κόσμος φοβάται να περάσει».

Χτύπησαν και λήστεψαν καθηγητή μέσα στο ΑΠΘ

Τελευταίο τραγικό περιστατικό, η επίθεση που δέχθηκε ένας καθηγητής μέσα στο ΑΠΘ, την ώρα που έκανε ανάληψη από ΑΤΜ.

Όπως κατήγγειλε το θύμα, κανείς δεν αντέδρασε ούτε και κάλεσε το «100» γιατί, όπως του είπαν, «φοβούνται για τη ζωή τους».

Ο άτυχος καθηγητής είπε μεταξύ άλλων: «Την περασμένη Πέμπτη στις 12:30 το μεσημέρι ενώ βρισκόμουν μπροστά στο ΑΤΜ της Πειραιώς στη βόρεια πύλη του ΑΧΕΠΑ, μέσα στο νοσοκομείο και μπροστά σε δεκάδες επισκέπτες που πηγαινοέρχονταν στο διάδρομο, δέχθηκα επίθεση με γροθιές που μου έκοψαν την ανάσα. Με πέταξαν με ορμή προς την τζαμαρία του χολ, για ελάχιστα εκατοστά δεν εκπαραθυρώθηκα και άρπαξαν από το μηχάνημα τα 200 ευρώ που είχα ζητήσει. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ούτε ρώτησε. Απλά μου είπαν ότι δεν ανακατεύονται γιατί φοβούνται για τη ζωή τους! Το 100 δεν μπορεί να έρθει μου είπαν σε πανεπιστημιακό χώρο και κάμερες δεν υπάρχουν στο ΑΤΜ, μοναδικό αυτό, για τον ίδιο λόγο. Έκανα καταγγελία στην Ασφάλεια αλλά πρόσωπα δεν μπόρεσα να δω γιατί με χτύπησαν από πίσω. Χτυπήματα έχω στο σώμα και τα πόδια. Ζήτω η ελεύθερη διακίνηση των ληστών και των ναρκεμπόρων».

Καταγγελίες που σοκάρουν

Πριν απο μερικές ημέρες, αρκετοί φοιτητές του ΑΠΘ μίλησαν στην ιστοσελίδα Thess News και ανέφεραν πράγματα που δύσκολα μπορεί να τα χωρέσει ανθρώπινος νους.

Η Ελπίδα είναι από την Πρέβεζα. Ζει έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη σπουδάζοντας Πολιτικός Μηχανικός. «Πολλές φορές βλέπουμε, ακόμα και την ώρα του μαθήματος, διακίνηση ναρκωτικών από τα παράθυρα των αμφιθεάτρων. Κάθε μέρα μάς προτείνουν να μας δώσουν ναρκωτικά. Μέρα-μεσημέρι. Βράδυ δεν έρχομαι. Εκτός αν είμαστε πολλοί μαζί». Η Ελπίδα τόνισε πως δεν υπάρχουν ούτε φύλακες αλλά ούτε και σωστή φωταγώγηση του campus, ώστε να νιώθουν ασφάλεια οι φοιτητές.

Ο Νίκος είναι στο 4ο έτος στη Νομική και είναι από τη Λάρισα. «Δεν υπάρχει καθόλου ασφάλεια. Από την πρώτη μέρα που διέσχισα την πλατεία Χημείου. Απελπιστική κατάσταση. Δεν συνάδουν με πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας», ανέφερε στην ThessNews.
«Όλοι έχουμε εμπειρία από ληστείες κλπ. Φεύγουμε όλοι μαζί για την ασφάλειά μας. Μας σταματούν καθημερινά, για να μας πουλήσουν ναρκωτικά. Στο κυλικείο της βιβλιοθήκης γίνονται κανονικά ντιλ», ανέφερε.

Η Μαρία είναι από τη Βέροια και σπουδάζει στο Φυσικό, στο 3ο έτος. «Το χειρότερο που μας έχει τύχει, είναι να μας κυνηγούν αναρχικοί για τα πολιτικά μας πιστεύω» τόνισε, δείχνοντας ότι εκτός από τα ναρκωτικά υπάρχει γενικευμένη ανομία στο ΑΠΘ. «Βγήκα από τη σχολή, τρεις το μεσημέρι, από την πλευρά της Φιλοσοφικής και μου πρότειναν να πάρω “μαύρο”» αναφέρει. «Συνεχώς μας τυχαίνουν περιστατικά βίας. Στη φίλη μου έτυχε να κλέψουν μπροστά της ένα παιδί. Δεν μίλησε και έφυγε. Έχω μαλώσει με φύλακα γιατί δεν κάνουν τίποτα. Το βλέπουν αλλά δεν κάνουν τίποτα. Σιωπούν για να μην τους πειράξουν» σχολίασε.

Δύο αστυνομικές επιχειρήσεις σε… δέκα ημέρες

Μπορεί να μην βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του Νοέμβρη, ωστόσο από την αρχή του μήνα έχουν πραγματοποιηθεί δύο αστυνομικές επιχειρήσεις γύρω από το πανεπιστήμιο για υποθέσεις ναρκωτικών, με τις συλλήψεις να αγγίζουν τις οκτώ.

«SOS» από τους καθηγητές

«Η πολιτεία έχει αφήσει ανυπεράσπιστη την πανεπιστημιούπολη και έρμαιο των συμμοριών», τόνισαν οι καθηγητές του ΑΠΘ, σε κείμενο διαμαρτυρίας για την κατάσταση με τα ναρκωτικά, τον περασμένο μήνα,.

Για το ίδιο θέμα, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας είχε ζητήσει τη βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον κ. Μπουτάρη να προτείνει μόνιμη παρουσία αστυνομικών στον χώρο του Πανεπιστημίου.

«Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι πιάτσα εμπορίου ναρκωτικών. Δεν μας τιμά, δεν αξίζει ούτε στην πόλη. Ζητάω από τον δήμο Θεσσαλονίκης μια καταδίκη της διακίνησης των ναρκωτικών χωρίς προϋποθέσεις και μηδενική ανοχή. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, αναδεικνύεται με τις φωνές των φοιτητών και δεν το κρύβουμε. Αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας και ζητάμε βοήθεια», τόνισε ο κ. Μήτκας.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε συστηματική αστυνομική παρουσία και βελτίωση του φωτισμού εντός του ΑΠΘ.

«Να ζητήσουμε από την αστυνομία να έχει μια συστηματική παρουσία, αν και ξέρουμε ότι είναι υποστελεχωμένη. Δεν είναι εύκολο να φύγουν οι έμποροι από τον χώρο. Δεν φοβούνται. Ο μόνος τρόπος είναι η μόνιμη παρουσία των αστυνομικών», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τίποτα δεν άλλαξε από τον προηγούμενο χρόνο

Πριν από ενάμισι χρόνο οι φοιτητές είχαν απευθύνει κραυγή αγωνίας για την παραβατικότητα που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο χώρο του ιδρύματος. Η κατάσταση ωστόσο μέρα με τη μέρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Φωτογραφίες Thess News