Θεσσαλονίκη: Έκθεση “Τόποι της μνήμης – πεδία οραμάτων”

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων»  του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι.  Η έκθεση, που ολοκληρώνεται στις 24 Φεβρουαρίου 2013, εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκθεση, όπου η μνήμη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων όπως η Κωνσταντινούπολη, ή το Βελιγράδι, η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου μέσω μαρτυριών, επικαλύψεων, ιζημάτων και αποκαλύψεων, η ίδια η πόλη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό τοπίο αποτελούν τους βασικούς άξονές της.

Μέσα από 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις, παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αναδεικνύεται η βιωμένη μνήμη της πόλης, η φαντασίωση του πρότερου βίου της και η προβολή μελλοντικών προσδοκιών, αναδεικνύοντας διαφορετικές περιοχές από εκείνες που συνήθως εξυμνούνται στις επίσημες τελετές μνήμης επετειακού χαρακτήρα.

Η έκθεση είναι μέρος του κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το κοινό.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nancy Atakan, Yevgeniy Fiks, Genco Gülan, Rena Rädle & Vladan Jeremić, Vladimir Miladinović, Miloš Tomić, Richard Whitlock, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Πάρις Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος

Παράλληλες δράσεις

Η έκθεση «Τόποι της μνήμης-Πεδία οραμάτων» πλαισιώνεται από σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων, μία παρουσίαση βιβλίου (18.12), ένα workshop στο stopmotion filming από τον καλλιτέχνη Milos Tomic, την παρουσίαση του έργου της NancyAtakan και του Στέφανου Τσιβόπουλου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Παρουσίαση βιβλίου

Το νέο φωτογραφικό βιβλίο τους από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ «Εδώ. Τόποι Βίας στη Θεσσαλονίκη» θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Σάκης Σερέφας και Πάρις Πετρίδης, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11) την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00 Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ομιλητές: Θοδωρής Παπαγγελής, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γιάννης Σταυρακάκης

Συνδιοργανωτές: Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (22.12.2012-24.02.2013), ξεκινώντας με μία προ-παρουσίαση της έκθεσης από τη Συραγώ Τσιάρα και τους καλλιτέχνες της έκθεσης Αικατερίνη Γεγησιάν, Γιάννη  Ζιώγα, Πάρι Πετρίδη, Μάριο Σπηλιόπουλο, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Genco Gülan, Rena Rädle & Vladan Jeremić, Vladimir Miladinović, Richard Whitlock  πριν τα εγκαίνια, τηνΠαρασκευή 21 Δεκεμβρίου στις 12:00.

Δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις περιοδικού parallaxi και της ομάδας ‘Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’ (δωρεάν είσοδος-συμμετοχή). Οι επόμενες ημερομηνίες των ξεναγήσεων θα ανακοινωθούν.Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση«Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων» πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (τηλ. 2310 589222).

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες

Οργάνωση, Εφαρμογή: Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου / Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ

Επικοινωνία για ραντεβού: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00, 2310589222

www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον φορέα και τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-21:00

Πηγή: www.thessaloniki2012.gr