Θεσμική και αδιαπραγμάτευτη η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ αναφορά έκανε και σε «απειλή» για τις ακίνητες περιουσίες από οργανωμένη κάθοδο στην Κύπρο ξένων ταμείων.

Σε σημερινές δηλώσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είπε ότι η «νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει την ασπίδα για εξουδετέρωση του κινδύνου να περιέλθουν μαζικά περιουσίες Κυπρίων πολιτών που δεν είναι αξιόχρεοι, στα χέρια ξένων ταμείων», προσθέτοντας ότι η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών μπορεί να γίνει αιτία για κάθοδο στην Κύπρο επενδυτικών ταμείων που θα επιδιώξουν την αγορά περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αδιαπραγμάτευτη, είπε ο κ. Γιωργάλλας, τονίζοντας ότι απαιτείται η θεσμική στήριξη των πολιτών. «Η θεσμική προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αδήριτη ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες δεν θα αφεθούν έρμαιο στις στοχεύσεις κερδοσκόπων, οι οποίοι επενδύουν στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που περιβάλλουν τους πολίτες», πρόσθεσε

Έκθεση Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα

Αναφερόμενος στην έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι ο ανασχεδιασμός του τραπεζικού τομέα είναι αδήριτη ανάγκη.

Τόνισε ότι η παροχή ρευστότητας στην αγορά, η μείωση των επιτοκίων και η ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών είναι άκρως επείγουσες προτεραιότητες. Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας, οι πολίτες έχουν υποστεί δυσβάστακτα βάρη, για να σωθούν οι τράπεζες.

«Πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να ανταποδώσουν και έμπρακτα να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας στηρίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα νοικοκυριά», είπε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι η  ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με λιτότητα, φόρους και περικοπές από τους πολίτες.
«Η αγορά χρειάζεται ρευστότητα. Η πιστωτική ασφυξία ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις πρέπει να τερματιστεί. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε τουλάχιστον όσες επιχειρήσεις αντιστέκονται ακόμα στις θανατηφόρες επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας.