“Θερμό” το κλίμα στη συνάντηση Βενιζέλου -Στάινμπρουκ..

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γερμανός υποψήφιος για την καγκελαρία, Πεερ Στάινμπρουκ μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή, η οποία διεξήχθη σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα.

Διαβάστε ολόκληρες τις δηλώσεις τους:

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

“Με μεγάλη χαρά συναντιέμαι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες με τον κ. Peer Steinbrück, τον υποψήφιο Καγκελάριο του SPD που ελπίζουμε ότι θα ηγηθεί της ομοσπονδιακής Γερμανίας και θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα μετά τις επόμενες γερμανικές εκλογές.

Είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας του Βερολίνου, ακούσατε στο Βερολίνο τον κ. Steinbruck να μιλάει για την Ευρώπη της ευθύνης, να αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και βεβαίως να τονίζει το γεγονός ότι οι πολιτικές λιτότητας από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, χρειάζεται ανάσχεση της ύφεσης, υποστήριξη της απασχόλησης, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Χαιρόμαστε γιατί ο κ. Steinbruck, το SPD, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έρχεται να παρουσιάσει τώρα μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν για μας ο μόνιμος συνομιλητής μας, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως και καλύτερο ιστορικό πλαίσιο από το ευρωπαϊκό.  Μέσα στην Ευρώπη θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς, γι’ αυτό επιμέναμε στη στρατηγική αυτή, που είναι η μόνη που υπάρχει.

Όσο κι αν έχει πονέσει και πονάει ο ελληνικός λαός, όσο μεγάλες κι αν είναι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι Έλληνες πολίτες, θέλουμε να πιστέψουν πως δεν υπήρχε άλλη καλύτερη λύση. Έχω πει πολλές φορές ότι το δίλημμα ήταν σκληρό ανάμεσα σε μια κακή επιλογή, δύσκολη και μια καταστροφική επιλογή, την οποία δεν θα μπορούσε να υποφέρει ο ελληνικός λαός.

Και τώρα, που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη στροφή, τώρα που είμαστε έτοιμοι να ξαναγυρίσουμε σε μια κατάσταση πραγματικής ισοτιμίας και αυτοδυναμίας μέσα στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από τη στήριξη, την κατανόηση, τη συμπαράσταση των εταίρων μας και κυρίως των προοδευτικών Ευρωπαίων που εκπροσωπεί εδώ ο κ. Steinbruck.

Τον υποδέχομαι με αισθήματα φιλίας, συντροφικότητας και με τις ευχές μου.”

Peer Steinbrück

“Ευχαριστώ Ευάγγελε και πρέπει να πω ότι μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό και με εσάς, είμαι εντυπωσιασμένος από την ιδιαίτερη έντονη θέληση και βούληση που είδα να υπάρχει για να συνεχίσει αυτός ο συνασπισμός, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Επιτρέψτε μου να πω ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας του SPD ότι συχνά περνάει από το μυαλό μου ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος που το εκπροσωπεί σήμερα δεν είναι αυτοί οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, όπως εξελίχθηκε.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ το 2009 αναγκάστηκε μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσει καταστάσεις τις οποίες δεν είχε προβλέψει. Να επαναλάβω πράγματα τα οποία έχω πει κι άλλες φορές: συχνά καταλήγουμε να μιλάμε γι’ αυτή την ευρωπαϊκή κρίση περιοριζόμενοι στα οικονομικά δεδομένα της κρίσης, μιλάμε για ελλείμματα, μιλάμε για επιτόκια, μιλάμε για τους προϋπολογισμούς, για τη λιτότητα, για τα spreads, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη σχέση της με την οικονομική κρίση, αλλά ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε πάντα στους ανθρώπους και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα γεγονότα στους καθημερινούς ανθρώπους.

Αλλά αυτή η κρίση δεν έχει μόνο οικονομική πτυχή, έχει και μια κοινωνική πτυχή και αφορά το πώς ακριβώς θα κρατήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας, μετά την κρίση.

Αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων τους. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς σαν σοσιαλδημοκράτης ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς στην Ελλάδα μέτρα, τα οποία ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιβάλλει ή δεν θα μπορούσε να επιβάλλει στο λαό του. Και γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα.

Και πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτή τη χώρα. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό. Γιατί απλά και μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Αυτά είναι που προπαγανδίζω κι εγώ προς τα έξω για την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει και το SPD και αυτή ήταν και η θέση που είχε το SPD στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να κρατήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στα πλαίσια θεμελιωδών αλλαγών που γίνονται παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν αποτελεί απλά ένα μανδύα. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και σε διοικητικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσει να δεχτεί και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις και τη βοήθεια που της δίδεται από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και πραγματικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλετε. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε, σας ευχαριστώ πολύ.”