Θερμή υποδοχή Τραμπ στους 3εις Αμερικανούς που ελευθέρωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τους τρεις Αμερικανούς κρατουμένους που απελευθερώθηκαν εχθές από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ως μια κίνηση καλής θελήσεως απέναντι στις ΗΠΑ, υποδέχτηκε αυτοπροσώπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφτασε στις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) με το προεδρικό αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Άντριους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μελάνια και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ η απόφασή του να μεταβεί ο ίδιος στο αεροδρόμιο δείχνει την πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη σημαντική αυτή εξέλιξη, την οποία θεωρεί προσωπική του επιτυχία

Αρχικά ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος που μετέφερε τους τρεις άνδρες για να έχουν μια κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί τους. Έπειτα, εμφανίστηκαν όλοι μαζί στην κορυφή της σκάλας του αεροσκάφους. Ο Τραμπ χειροκροτούσε ενώ οι τρεις Αμερικανοί κρατούσαν υψωμένα τα χέρια τους σε μια χειρονομία θριάμβου.

«Είναι μια ξεχωριστή βραδιά για αυτούς τους τρεις σπουδαίους ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, ευχαριστώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την επιστροφή τους. «Κάνουμε μια νέα αρχή με τη Βόρεια Κορέα», συμπλήρωσε ο Τραμπ δηλώνοντας αισιόδοξος για τις προθέσεις του Κιμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με tweet, στον προσωπικό του λογαριασμό, γνωστοποίησε εχθές ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα φτάσει στην αεροπορική βάση Andrews, στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα, μαζί με τρεις πρώην κρατούμενους του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μάλιστα δήλωνε «πολύ ενθουσιασμένος» που θα τους υποδεχτεί πίσω στην πατρίδα.

Ο Πομπέο ταξίδεψε εχθές στην Πιονγκγιάνγκ, όπου είχε συνομιλίες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει αναφερθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στην πιθανότητα οι τρεις Αμερικανοί πολίτες που ήταν φυλακισμένοι στη Λαϊκή Δημοκρατία να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα.

Και αυτό τελικά έγινε πράξη. Οι τρεις άνδρες που είχαν καταδικαστεί για ενέργειες κατά του κράτους της Β. Κορέας και είχαν σταλεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ιστορική ευκαιρία» η επικείμενη σύνοδος κορυφής με τον Τραμπ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε την επικείμενη σύνοδο κορυφής που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μια «ιστορική» ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε επίσημη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ είπε ότι η σύνοδος με τον αμερικανό πρόεδρο θα αποτελέσει «μια ιστορική συνάντηση» και «ένα εξαίρετο πρώτο βήμα». Έκρινε ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην «οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος», πρόσθεσε το KCNA. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναφέρθηκε δημόσια στην επικείμενη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Μάικ Πομπέο ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις λεπτομέρειες της κρίσιμης συνόδου κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες, και για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που βρίσκονταν φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ ανέφερε ότι, αποδεχόμενος το αίτημα της Ουάσινγκτον ως προς αυτό, χορήγησε «αμνηστία» στους τρεις άνδρες «που είχαν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα για τις δραστηριότητές τους» εναντίον της χώρας του, σύμφωνα με το KCNA. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε διπλωματική επιτυχία για την Ουάσινγκτον και ήρε το τελευταίο μείζον εμπόδιο για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των Τραμπ και Κιμ. Σύμφωνα με το KCNA, υπήρξε ικανοποιητική συναίνεση με τον Πομπέο όσον αφορά τις λεπτομέρειες της συνόδου κορυφής.