Θεραπείες ανά το κόσμο

Διάφορες θεραπείες κάνουν την εμφάνιση τους . Άλλες παράξενες και  άλλες συνηθισμένες.

Θεραπεία με δηλητήριο μέλισσας, μάσκα με κουτσουλιές αηδονιών κι άλλες θεραπείες που ίσως δεν έχεις ακούσει. Οι πιο πολλές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ορισμένες χώρες.

Για να δούμε, εσείς θα τις δοκιμάζετε;

Πολωνία: Αλατοθεραπεία

Η όλη ιδέα γεννήθηκε από την παρατήρηση στις αρχές του 20ού αιώνα ότι οι αλατωρύχοι εμφάνιζαν μειωμένα αναπνευστικά προβλήματα. Ο αέρας εκεί είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία ( κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.ά.) και θεωρείται ιδανικός για ανθρώπους που υποφέρουν από αναπνευστικά ή δερματικά προβλήματα. Στο αλατωρυχείο Wieliczka της Πολωνίας ?ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας? υπάρχει ιατρικό κέντρο με εξειδικευμένα προγράμματα αλατοθεραπείας που γίνονται με ιατρική παρακολούθηση για ασθενείς με άσθμα, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις αλλά και για ανθρώπους που επιθυμούν απλώς να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν. Επίσης, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να κοιμηθεί 135 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στις υπόγειες στοές του αλατιού!

Κίνα: Θεραπεία με δηλητήριο μέλισσας

Πρόκειται για μέθοδο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, όπου μέλισσες τοποθετούνται σε σημεία του σώματος που αντιστοιχούν στο βελονισμό ώστε να τσιμπήσουν τον ασθενή. Πιστεύεται ότι με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφίζεται από τα συμπτώματα ασθενειών, κυρίως της αρθρίτιδας. Οδυνηρό; Σύμφωνα όμως με τους Κινέζους γιατρούς της κλινικής Kang Tai Bee, που έχουν ειδικευθεί στο συγκεκριμένο είδος θεραπείας, το δηλητήριο της μέλισσας έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο σημασία έχει το σημείο που θα εφαρμοστεί το τσίμπημα, γι’ αυτό και η τεχνική γίνεται πάντα από ιατρούς.

Χαβάη: Μασάζ λόμι λόμι

Οι Χαβανέζοι έχουν τη φήμη λαού ευχάριστου και καλόκαρδου, που υποδέχονται χαμογελαστοί τους τουρίστες με γιρλάντες λουλουδιών. Κάπως έτσι είναι και το παραδοσιακό χαβανέζικο μασάζ λόμι λόμι. Δεν πρόκειται απλώς για άγγιγμα με τα χέρια, αλλά για μια ιεροτελεστία μετάδοσης χαράς, αγάπης και αποδοχής. Οι θεραπευτές διδάσκονται πώς να διαχέουν την αγάπη από την καρδιά τους στα χέρια τους και μέσω αυτών στον ασθενή, ώστε να τον θεραπεύσουν. Στην αυθεντική του μορφή ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή του να αλλάξει τη διατροφή του, να προσευχηθεί, να διαλογιστεί και γενικά να κάνει πράγματα φαινομενικά άσχετα με το μασάζ. Η διαδικασία του μασάζ μοιάζει λίγο με χορό. Ο θεραπευτής ψάλλει, οι κινήσεις του ρέουν σαν χορευτικές και μοιάζουν με αυτές του χούλα, όπου όμως διακόπτονται από πιο απότομα χτυπήματα.

ΗΠΑ: Μάσκα με κουτσουλιές αηδονιών!

Αν και αρχικά ήταν μια γιαπωνέζικη θεραπεία που εφάρμοζαν οι γκέισες και οι ηθοποιοί του θεάτρου Καμπούκι, εντούτοις χάρη στη Βικτόρια Μπέκαμ και στον Τομ Κρους αυτήν τη στιγμή είναι ό,τι πιο hot κυκλοφορεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Κονιορτοποιημένες κουτσουλιές αηδονιών απολυμαίνονται, ανακατεύονται με πίτουρο ρυζιού και το μείγμα χρησιμοποιείται για απολέπιση στο πρόσωπο. Αηδιαστικό; Πάντως όσοι το έχουν κάνει ισχυρίζονται ότι το δέρμα τους είναι απαλό, φωτεινό και ενυδατωμένο, ενώ η μυρωδιά είναι αδιόρατη.

Περού: Ομορφιά πολλών καρατίων

Ο πολιτισμός των Ίνκας, που ήκμασε στην περιοχή, θεωρούσε ιερό το χρυσό και σύμβολο δύναμης. Οι πριγκίπισσες των Ίνκας λέγεται μάλιστα ότι τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρούν το πρόσωπό τους σφριγηλό, ενυδατωμένο, όμορφο και νεανικό. Σήμερα στο Περού παρέχεται σε κέντρα ευεξίας SPA μάσκα χρυσού 24 καρατίων που ισχυρίζεται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Σκόνη χρυσού ανακατεύεται με έλαια αγριοτριανταφυλλιάς, τζοτζόμπα και πράσινου τσαγιού, καθώς και εκχυλίσματα γηγενών φυτών του Περού, και απλώνεται στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα; Αντάξιο των προσδοκιών μιας πριγκίπισσας: λιγότερες ρυτίδες, πιο έντονος μυϊκός τόνος, λαμπερή και ενυδατωμένη επιδερμίδα.

Ινδονησία: Τζαμού

Πρόκειται για ολιστική, παραδοσιακή, ιατρική μέθοδο της Ινδονησίας, η οποία βασίζεται κυρίως σε φυτά ?χρησιμοποιούνται τμήματα από όλα τα μέρη των φυτών, τις ρίζες, τα φύλλα, τον κορμό, τους καρπούς κ.ά. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι με το τζαμού μπορούν να θεραπεύσουν πλήθος παθήσεων, από απλό κρυολόγημα μέχρι ημικρανίες και χαμηλή λίμπιντο. Η μεταφορά της γνώσης γίνεται προφορικά από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και κατά συνέπεια υπάρχουν πολλές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Μπορεί κάποιος να βρει σκευάσματα (σε μορφή χαπιών, σκόνης και υγρών) όχι μόνο σε μαγαζιά και σε υπαίθριες αγορές αλλά και σε πολυτελή κέντρα ευεξίας, όπου εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο προσφέροντας αισθητικές θεραπείες και μασάζ.

Ιαπωνία: Πολύτιμα τα σαλιγκάρια

Τα γνωρίζουμε μόνο ως έδεσμα, όμως οι Ιάπωνες θεωρούν ότι τα σαλιγκάρια μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία νεότητας προσώπου. Η ιδέα απλή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ζωντανά σαλιγκάρια αφήνονται να… βολτάρουν στην επιφάνεια του προσώπου για περίπου μία ώρα, αφήνοντας πίσω τους τη βλέννα τους. Η βλέννα των σαλιγκαριών έχει ισχυρές αναπλαστικές ιδιότητες, διεγείρει το σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθά στην επούλωση πληγών, προλαμβάνει τη φωτογήρανση. Το κόστος της θεραπείας είναι βέβαια λίγο τσουχτερό, αφού κοστίζει από 180-260 ευρώ!

Ισραήλ: Θεραπείες στη Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά Θάλασσα είναι ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα θαύματα της φύσεως. Μια λίμνη όπου το νερό της περιέχει 24% αλάτι ?10 φορές παραπάνω από αυτό της θάλασσας?, με αποτέλεσμα τίποτα να μην μπορεί να επιβιώσει στα νερά της. Εκτός όμως από αλάτι περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα πλήθος μεταλλικών αλάτων (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά.), που συντελούν στην αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και μάλιστα αρκετών δερματολογικών προβλημάτων. Γι’ αυτό άλλωστε γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονται με ιατρικά κέντρα, ώστε να παρέχουν υψηλής ποιότητας θεραπείες.

Ελλάδα: Λουτροθεραπεία πηγή ευεξίας

Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού έχουν αναφερθεί ήδη από τον Ιπποκράτη, γι’ αυτό για εμάς η λουτροθεραπεία είναι μέρος της κουλτούρας μας. Στο Λουτράκι Αριδαίας (λουτρά Πόζαρ) υπάρχουν μεταλλικές πηγές που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37° C και το νερό τους ενδείκνυται για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Ένας φιδοειδής ποταμός με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες σχηματίζει λουτήρες μικρούς σαν μπανιέρα ή σε μέγεθος πισίνας, όπου μπορεί κάποιος κάτω από την οργιώδη βλάστηση να απολαύσει την πιο ευχάριστη θεραπεία. Ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, γυναικολογικά και δερματικά προβλήματα, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος ή και απλώς για χαλάρωση. Η ποσιθεραπεία ενδείκνυται για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Βέβαια αν αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα υγείας συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη ιαματικές πηγές: Υπάτη, Αιδηψός, Βουλιαγμένη κ.α.