Θεοχάρους: Συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες τουΥΠΕΣ για το μεταναστευτικό

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύη αποτελούμενη από την Πρόεδρο, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, κ. Πόλυ Παλλήκαρο, τον Εκπρόσωπο Τύπου, κ. Γιάννη Σελινόπουλο και την Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ειρήνη Ζορπά, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Νουρή, στα Κεντρικά Γραφεία της Αλληλεγγύης.

Μετά τη συνάντηση η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης δήλωσε:

«Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Νουρή και να συζητήσουμε τα Νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα είναι ένα επαναστατικό έργο για τον τόπο μας που θα θέσει τις βάσεις για μια σωστότερη λειτουργία της κοινωνίας, της Πολιτείας, της διοικητικής δομής του κράτους και θα αυξήσει την κοινωνική συνοχή». Για να προσθέσει: «Έχουμε καταθέσει εγγράφως τις θέσεις μας εδώ και πολύ καιρό. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με τις θέσεις του υπουργείου παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχουμε σε ορισμένα επιμέρους σημεία και αναμένουμε εναγωνίως να συζητηθούν αυτά τα θέματα στη Βουλή ούτως ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να παρθούν αποφάσεις για να αρχίσει η υλοποίηση τους».

Η Δρ. Θεοχάρους ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς και το Μεταναστευτικό:

«Η δική μας η θέση είναι ότι θα πρέπει να ανακοπούν οι ανεξέλεγκτες ροές από τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός. Για χρόνια υποστηρίζαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την Αρχή της Ελευθερίας της διακίνησης των πολιτών, αλλά αυτή τη στιγμή ο όγκος των λάθρα διακινουμένων ξένων πολιτών είναι μη διαχειρίσιμος στην Κύπρο. Συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες του υπουργού να ελέγξει αφενός τις νέες ροές, και αφετέρου να σταματήσει όλες εκείνες τις παρανομίες οι οποίες συντηρούν την μετατροπή της Κύπρου σε ένα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους που δεν είναι φυγάδες, δεν είναι πρόσφυγες, δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Διότι εμείς δεν είμαστε σαν εκείνους που θέλουν να στήσουν πολυβόλα στην ακτή και να πυροβολούν τις βάρκες των λαθρομεταναστών, αλλά θέλουμε να προστατευτεί και η κοινωνική συνοχή και ο ντόπιος πληθυσμός».

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής, με τη σειρά του ανέφερε:

«Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση μέσα σε ένα πολύ φιλικό κλίμα με την Πρόεδρο και τους φίλους της Αλληλεγγύης. Έγινε συζήτηση για το πακέτο των νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το οποίο όπως έχετε ήδη ακούσει, η τοποθέτηση της Αλληλεγγύης είναι θετικά προσκείμενη στην αναγκαιότητα να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα νομοθετήματα για να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι θέλουμε: Ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν εγερθεί και τα οποία βεβαίως μπορούν να συζητηθούν στο επίπεδο της συζήτησης στη Βουλή, και είναι κάτι το οποίο εμείς θέλουμε διακαώς. Γιατί όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, θέλουμε να τρέξει η διαδικασία της συζήτησης ώστε να προλάβουμε τον χρόνο, και πριν εισέλθουμε στη δύσκολη βουλευτική προεκλογική περίοδο, η οποία πάντοτε δημιουργεί πολλές ιδιαιτερότητες, να μπορέσουμε να φθάσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής και γιατί όχι να έχουμε σε ψήφιση τα συγκεκριμένα νομοθετήματα».

«Εκτιμώ ότι οι διαφορές που έχουν ακουστεί και από το κόμμα της Αλληλεγγύης προς συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοθετημάτων δεν είναι τέτοιες οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν, και πολύ περισσότερο να οδηγήσουν το κόμμα στη μη υποστήριξη των συγκεκριμένων νομοθετημάτων. Είναι θέματα λογικά τα οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εξαντλητικά και δεν αλλάζουν καθόλου τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Και είναι αυτός ο λόγος που το υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά με τους συνεργάτες μου έχουμε εγκαινιάσει αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και συζήτησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα έξω από τις αίθουσες της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε όσο πιο πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς υπάρχουν για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και το διάλογο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» ανέφερε καταληκτικά ο υπουργός Εσωτερικών.