Θεοχάρους: Η πενταμερής είναι παγίδα υποταγής

«Η Πενταμερής είναι παγίδα υποταγής», τόνισε σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ Ελένη Θεοχάρους.

Επαναλαμβάνουμε, και το ίδιο θα πράξουμε αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο, πως η Πενταμερής – άτυπη ή τυπική – είναι μία παγίδα, στην οποία θα συρθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν ξέρουμε πόσο αλώβητη θα βγει από αυτήν.

Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρέπει ο Πρόεδρος να πάει σε Πενταμερή, το έχουμε πει στο Εθνικό Συμβούλιο πολλάκις, το έχουμε πει και σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο, το έχουμε πει και δημοσίως.

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι σε πολύ αδύναμη θέση και οικονομικά και όσον αφορά στη διεθνή της εικόνα, μας διασύρουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη διαφθορά, είναι αναξιόπιστο το κράτος μας, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας υπολογίζουν. Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι οι ελάχιστες κυρώσεις που απαιτήσαμε να ληφθούν εναντίον της Τουρκίας, παραπέμφθηκαν και πάλι τον Μάρτιο.

Δεν είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή, ούτε μπορούν αυτοί που για χρόνια διαβουλεύονταν το κυπριακό με μια πολιτική λαθεμένη – αναγνώρισαν οι ίδιοι ότι η πολιτική του εξευμενισμού είναι λαθεμένη, αναγνώρισαν οι ίδιοι ότι οι στόχοι τους οποίους έθεταν δεν τηρήθηκαν σε καμιά περίπτωση – να οδηγήσουν τη χώρα.

Αυτοί που υπαναχωρούσαν συνεχώς, μετέθεταν τις κόκκινες γραμμές προς τα πίσω, έδωσαν τόσα πολλά πράγματα στην Τουρκία που αυτή τη στιγμή, αυτό που περιγράφουν ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρίστη μορφή διχοτόμησης.

Πρέπει να ανασυγκροτηθούμε, οι όποιες – κατά φαντασία συμμαχίες – έχουμε συνάψει, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, σε αυτήν την πενταμερή, να μας φανούν χρήσιμες.

Η Ελλάδα εμπλέκεται σε μια άλλη διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία, δυσοίωνης κατάληξης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Μπάιντεν θα λειτουργήσουν υπέρ της Τουρκίας, αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Ακόμη και η Γαλλία επαναπροσεγγίζει την Τουρκία, η οποία θα εκμεταλλευτεί βέβαια τα δεδομένα. Ούτε και η Γερμανία, αλλά και όποια άλλη χώρα της Ε.Ε., θα θυσιάσει τα δικά της συμφέροντα με την Τουρκία, για να προστατεύσει την Κύπρο.