Θεοχάρους: Η Κύπρος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα Μόρια

Οι Κύπριοι δεν έχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ρατσιστές ή ξενοφοβικοί

Σε παρέμβαση της, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται αυτή τη βδομάδα στο Στρασβούργο, για το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και τη στήριξη των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη και Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, τόνισε τα εξής:

“Είχα την ευκαιρία να μεταβώ πριν από λίγο καιρό, με αποστολή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου διαπίστωσα την τραγικότητα της κατάστασης, την αδυναμία των συγκροτημένων πολιτειών να επιλύσουν το πρόβλημα και την ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής αρωγής.

Σήμερα συζητάμε ξανά το ίδιο ζήτημα, αλλά νομίζω πως ελάχιστα έχουμε κάνει για να το αντιμετωπίσουμε. Απλώς δίνουμε τεράστια κονδύλια στην Τουρκία. Η Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ δεν έχει εκδηλωθεί και τα κράτη του νότου, οι Μεσογειακές χώρες, που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος, είναι τα μόνα που έχουν τις πύλες εισόδου των προσφύγων, των φυγάδων και των μεταναστών ανοικτές.

Θα αναφερθώ στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που την γνωρίζω καλά, αλλά φαίνεται πως το πρόβλημα της είναι ελάχιστα γνωστό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κύπρος αποτελεί ένα μικρό και απομακρυσμένο κομμάτι της ΕΕ, ημικατεχόμενο, βρίσκεται εκτός των ορίων της συνθήκης Σένγκεν και έχει χιλιάδες Κύπριους εκτοπισμένους λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας, που ζουν ακόμη σε άθλιους προσφυγικούς οικισμούς. Το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένο μέρος και εκτός συνθήκης Σένγκεν, ίσως να προστάτεψε την Κύπρο αρχικά από την μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών. Πέραν από το ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας ήταν να προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα και να εκβιάζει την ΕΕ με μαζική αποστολή μεταναστών στον ηπειρωτικό κορμό. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Συμφωνία επανεισδοχής και με την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι δεν την αναγνωρίζει, χωρίς η ΕΕ να αντιδράσει σ αυτή την παρανομία.

Ως εκ τούτου, τα τελευταία δύο χρόνια φθάνουν σχεδόν καθημερινά πλοιάρια με πρόσφυγες στην βορειοδυτική Κύπρο, στο ελεύθερο κομμάτι, με την βοήθεια διακινητών, ή κανονικά μέσω των κατεχομένων λιμανιών και αεροδρομίων και διοχετεύονται, μέσω της διάτρητης και αφύλακτης γραμμής καταπαύσεως του πυρός, στις ελεύθερες περιοχές. Άγνωστος αριθμός διακινουμένων έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα των κατεχομένων περιοχών αλλά οι κατοχικές αρχές δεν δίνουν καθόλου στοιχεία για τα συμβάντα αυτά.

Σας θυμίζω τις άμεσες απειλές του δικτάτορα Ερντογάν, ο οποίος κάθε λίγο απειλεί ότι θα εξισώσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Κύπρου με τον χριστιανικό. Αυτό συνιστά τεράστιο κίνδυνο για τον Κυπριακό λαό. Και είναι γι’ αυτό που δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι φθάνουν στην Κύπρο είναι πραγματικά πρόσφυγες ή μετανάστες. Οι πλείστοι αποστέλλονται από τον Ερντογάν για την ολοκλήρωση των σχεδίων του.

Η Κύπρος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα Μόρια, και λόγω μεγέθους και λόγω συνθηκών. Ούτε να εξισλαμισθεί. Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε πως το σχέδιο Γιούνκερ, για παροχή κονδυλίων στην Κύπρο με αντάλλαγμα την μόνιμη παραμονή των αγνώστου προέλευσης μεταναστών στο νησί, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Απεναντίας θα το γιγαντώσει. Καλοδεχούμενα τα κονδύλια για την προσωρινή φιλοξενία των μεταφερομένων στην Κύπρο, για μια αξιοπρεπή ασφαλή αλλά προσωρινή διαβίωση, αλλά η ΕΕ θα πρέπει να φροντίζει για την ασφαλή μετάβαση αυτών των ανθρώπων σε άλλο σημείο.

Οι Κύπριοι δεν έχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ρατσιστές ή ξενοφοβικοί, είμαστε ένας φιλειρηνικός λαός που σέβεται και προστατεύει τον ξένο, τον φυγά, τον κυνηγημένο. Βρισκόμαστε όμως κι εμείς σε τεράστιο κίνδυνο”.