Θεοχάρους: Η Κυβέρνηση βλέπει «ασυμβίβαστο» μόνο όπου την βολεύει

Θεοχάρους: Η Κυβέρνηση βλέπει «ασυμβίβαστο» μόνο όπου την βολεύει

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί γύρω από το ασυμβίβαστο που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία στον διορισμό του σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, και ειδικότερα τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για το θέμα, αποδεικνύουν ότι:

– Η κυβέρνηση αγνόησε και περιφρόνησε την Ελεγκτική Υπηρεσία. Όταν ο Γενικός Ελεγκτής προ ολίγων εβδομάδων με κατεπείγουσα επιστολή του στο Προεδρικό ζητούσε από το υπουργικό συμβούλιο να αναθεωρήσει και να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει ασυμβίβαστο στο διορισμό Νίκολσον, η ενέργεια της κυβέρνησης ήταν να… «καλύψει» το ασυμβίβαστο ζητώντας, από τον κύριο Νίκολσον να δηλώσει «υπευθύνως» πως «κανένας οργανισμός ή εταιρεία στους οποίους δραστηριοποιείται αυτός ή σύζυγος του δεν θα μπορούν να συμβληθούν με τον ΟΚΥπΥ για την όποια των δραστηριοτήτων του».

– Η κυβέρνηση με την επιστολή της προς τον κύριο Νίκολσον παρανομεί. Ερμηνεύει ακόμη και νομοθεσίες κατά το δοκούν, προκειμένου να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της, ενώ αγνόησε και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

– Αδιαφορεί για τις όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν αναφορικά με όλες τις αποφάσεις που θα λάβει ο ΟΚΥπΥ, υπό τον κύριο Νίκολσον, εάν ο διορισμός του «πέσει» στη Δικαιοσύνη σε κατοπινό στάδιο.

Οι σοβαρές κυβερνήσεις δεν προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Καταπολεμούν αυτά τα φαινόμενα στη δημόσια ζωή, δεν τα επιβάλλουν. Τα μηνύματα που λαμβάνει η κοινωνία και για αυτή την υπόθεση πολλαπλασιάζουν την απαξίωση των πολιτών για την πολιτική και τα κοινά.