Θεοχάρους: Αυτά που “έδωσε” ο ΠτΔ στο Κραν Μοντανά προσπαθεί να τα πάρει πίσω

Θεοχάρους: Αυτά που “έδωσε” ο ΠτΔ στο Κραν Μοντανά προσπαθεί να τα πάρει πίσω δίνοντας και ανταλλάγματα.

«Ελάχιστα ήταν τα σημεία στα οποία υπήρξε ομοφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Η Αλληλεγγύη επιμένει ότι η βάση των συνομιλιών, η βάση επί της οποίας επιλέχθηκε και ακολουθήθηκε η διαδικασία της επίτευξης της ΔΔΟ, είναι πέρα για πέρα λαθεμένη. Εξού και δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, δεν είναι δηλαδή μια ρεαλιστική λύση γιατί δεν είναι δίκαιη λύση. Για αυτό και βλέπουμε τώρα ότι ενόψει της ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών ξεφεύγουμε από την ΔΔΟ και πάμε στα πλαίσια μιας αποκεντρωμένης, ή χαλαρής, ή όπως αλλιώς μπορεί να την πει ο καθένας, ομοσπονδίας. Δηλαδή αυτά τα οποία είχαμε καταθέσει ως προτάσεις στο Κραν Μοντανά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τα πάρουμε πίσω, δίνοντας και ανταλλάγματα και από πάνω».

Αυτά ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, εξερχόμενη από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και πρόσθεσε:

«Από την άλλη λέχθηκε κατά κόρον αυτές τις μέρες ότι η συζήτηση που έγινε στην Νέα Υόρκη, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αφορούσε την πιθανότητα προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού έξω από το κουτί. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει διότι η λύση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας είναι έξω από το κουτί. Εις επίρρωση τούτου σας αναφέρω ότι έκανε δηλώσεις σήμερα ο Τσαβούσογλου στο «Ανατολού» λέγοντας ότι συζητιέται η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών, της συνομοσπονδίας, της χαλαρής ομοσπονδίας ή οποιουδήποτε άλλου πλαισίου. Νομίζω ότι αυτό δείχνει προς τα πού οδεύουν τα πράγματα».

«Όσον και αν εμείς θέλουμε να αποφεύγουμε ακόμη και στο Εθνικό Συμβούλιου να συζητούμε το τι συμβαίνει στον περίγυρο της Κύπρου, με τη μορφή της πολεμικής σύρραξης ουσιαστικά, με τη μορφή των τουρκικών πολεμικών κραυγών, δεν μπορούμε να το παραγνωρίζουμε για πάντα, θα πρέπει να το λαμβάνουμε και αυτό υπόψη μας στη διαμόρφωση της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε. Αναμένουμε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ακιντζί να δούμε προς τα πού θα οδεύσει η κατάσταση» είπε καταληκτικά η κ. Θεοχάρους.