Θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις της ΕΝΙ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε σήμερα ότι, οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ θα συνεχιστούν, όποιες και να είναι οι προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα την έκκλησή του προς τα πολιτικά κόμματα “να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και σε πνεύμα ενότητας την παρούσα σοβαρή τουρκική πρόκληση”.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “η προσπάθεια εισαγωγής ζιζανίων στις σχέσεις της Κύπρου με ξένες χώρες, ο κάθε ένας αναλόγως των δικών του ιδεολογικών προτιμήσεων, τελικά πολύ λίγη ζημιά προκαλεί στην Κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, αλλά πολύ μεγαλύτερη στην Κύπρο την ίδια”.

Σημείωσε ότι “από τις δημόσιες αντιδράσεις Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε. αντί να συγκρατούμε το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν το κυρίαρχο δικαίωμα της Κ.Δ. να προβαίνει σε έρευνες και στη συνέχεια σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της και καλούν σε αποφυγή προκλήσεων από εκείνους που πασιφανώς τις προκαλούν, προχωρούμε να δώσουμε διαφορετικές ερμηνείες στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιχειρούμε να τις βαθμολογούμε ανάλογα”.

“Χαρακτηριστική”, πρόσθεσε, “είναι και η σπουδή να σημειώνουμε και να εξηγούμε την τάχα σιωπή του ενός και του άλλου και τα γεγονότα να διαψεύδουν την κριτική μέσα στο ίδιο δελτίο ειδήσεων. Έσπευσε η αντιπολίτευση να θεωρήσει τη `σιγή` της Ρωσίας ότι οφείλεται στην τάχα μονοδιάστατη εξωτερική μας πολιτική και την ίδια ημέρα η Μόσχα όχι μόνο προέβη σε δήλωση, αλλά επισήμως μας πληροφόρησε για αυστηρό διάβημα της προς στην Άγκυρα. Την επομένη, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ χαιρέτησε , και ορθώς, τη ρωσική ανακοίνωση σε αντιδιαστολή στη `χτυπητή απουσία αντίδρασης της Ε.Ε.`. Το ίδιο δελτίο ειδήσεων ανακοίνωνε τη δήλωση του Προέδρου Βαν Ρομπάι που μιλά από μόνη της”.

“Η διεθνής αποδοκιμασία έχει καταγραφεί. Οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν. Είναι αρκετό για να σταματήσει την Τουρκία; Πιθανώς ναι πιθανώς όχι”, είπε και πρόσθεσε ότι “εδώ ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απολογήθηκε στη Τουρκία για τις αλήθειες που ανάφερε στο Χάρβαρντ λόγω των συγκυριών του παρόντος”.

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι “οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ θα συνεχιστούν, όποιες και να είναι οι προκλήσεις. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι τα έσοδα από το ΦΑ, που δεν προβλέπονται πριν το τέλος της δεκαετίας, θα ανήκουν αναλογικά σε όλους τους Κυπρίους. Οι σημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στέλλουν το μήνυμα ότι δεν θέλει ή δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι τότε”.

“Το αποτέλεσμα”, συνέχισε, “ είναι η αναστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις ενόσω λαμβάνουν χώρα απειλές, εκβιασμοί και επίδειξη ισχύος, γιατί η αρχή των διαπραγματεύσεων είναι ότι διεξάγονται με ίσους όρους (equal footing). Την ευθύνη τη φέρει ακεραία η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία για λογαριασμό της οποίας τάχα η Τουρκία ενεργεί”.

Ανέφερε, επίσης ότι “τη Δευτέρα μεταβαίνω στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για συντονισμό ενεργειών και δράσεων προς αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής”.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «πρέπει να γίνει ένας συντονισμός των διπλωματικών κινήσεων που γίνονται σε αυτή τη φάση, να εξεταστούν ποια περαιτέρω μέτρα θα χρειαστούν στην περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης, καθώς επίσης και κάποιες άλλες ενέργειες που θα υποδηλούν την κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας προς αντιμετώπιση του ζητήματος».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι γίνονται πολλές παρασκηνιακές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο “και με τη Βρετανία και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία” ενώ αναφέρθηκε και στο «αυστηρό διάβημα” στο οποίο προέβη η Ρωσία προς την Άγκυρα και “για το οποίο εκφράζουμε την ικανοποίηση μας».

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απαγόρευση εισόδου στην Κύπρο του πρώην Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «ο κ. Μουράτοφ είναι προσωπικός φίλος, αλλά και φίλος της Κύπρου. Είμαστε ευγνώμονες προς τον ίδιο και πρόκειται σε προσεχή εκδήλωση στη Μόσχα να τιμηθεί ο κυπρο-ρωσικός Σύνδεσμος, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Μουράτοφ”.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την εξέλιξη λέγοντας ότι “μακάρι να είχαμε τη δύναμη να την αποτρέψουμε”.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι “τότε η δική μας αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες συγκεντρωνόταν στο να περισώσει κάποια από τα μέτρα, τα οποία θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, και αυτό το έχει καταφέρει, ήταν θέμα ιεράρχησης”.

“Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις θα επιτρέψουν σύντομα να αρθεί η λίστα των κυρώσεων επί προσώπων. Ο κ. Μουράτοφ είναι ένας αγαπητός φίλος, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι σε αυτή τη λίστα που είναι αγαπητοί φίλοι», κατέληξε.