Θα ζητήσει ελάφρυνση του χρέους

Ο έλληνας πρωθυπουπουργός πρόκειται να θέσει στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο το θέμα του χρέους με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung (SZ). Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα».

Η συνάντηση βρίσκεται την Παρασκευή ψηλά στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών ΜΜΕ, καθώς η συγκυρία των δύσκολων διαβουλεύσεων με την τρόικα την καθιστά το επίκεντρο του ενδιάφεροντος γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Στο δημοσίευμά της την Παρασκευή, η SZ αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει στην Άνκελα Μέρκελ τα μέτρα που έχει περάσει η Αθήυνα και θα θέσει το ζήτημα ελάφρυνσης του βάρους του ελληνικού χρέους.

«Η Αθήνα ελπίζει σε χαμηλότερα επιτόκια ή σε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής» γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, υπενθυμίζοντας πως στο τέλος Σεπτεμβρίου το ελληνικό χρέος βρισκόταν στα 321,8 δισ. ευρώ ή 169% του ΑΕΠ (πέρυσι, ήταν στα 303,5 δισ. ευρώ).

Στο συνέδριο στο οποίο πρόκειται να μιλήσει ο έλληνας πρωθυπουργός, η καγκελάριος είχε αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα και στο ελληνικό ζήτημα. Η Μέρκελ είχε χρησιμοποιήσει επαινετικά λόγια για την Αθήνα, μιλώντας για σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις άξιες σεβασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολλοί δεν περίμεναν ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα».

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα». Σε αυτό βλέπει η SZ νέο σαφές σημάδι πως το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Δυσφορία για την τρόικα, ελπίδα από το Βερολίνο»

Περιμένοντας τη συνάντηση, ο Τύπος στη Γερμανία επικεντρώνεται στο έδαφος που μένει ακόμη να καλύψει η Αθήνα και η τρόικα και αναφέρει ως κεντρικό σημείο της συνάντησης τον στόχο της ελληνκής πλευράς για στήριξη από τη γερμανική ηγεσία.

«Η Ελλάδα υπολογίζει σε διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που αναμενόταν, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται παρ’ όλα αυτά να πρόκειται να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από την Άνγκελα Μέρκελ» γράφει την Παρασκευή η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Υπενθυμίζοντας τις αναφορές της καγκελαρίου την Πέμπτη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η τρόικα από την πλευρά της αναγνωρίζει μεν πρόοδο, αλλά δεν εμφανίζεται ακόμη ικανοποιημένη. «Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ ακόμη διαφωνούν με την Αθήνα για το πώς πρέπει να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό» τονίζεται.

Γύρω από τις εξελίξεις με την τρόικα επικεντρώνεται και το Spiegel, το οποίο έχει ψηλά στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή τις πληφοροφίες της SZ. «Ο Σαμαράς μπορεί αυτή τη φορά να έρθει με αρκετά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο Βερολίνο από ό,τι προηγούμενοι επικεφαλής ελληνικών κυβερνήσεων» υποστηρίζει το περιοδικό με αναφορά στο πλεόνασμα, «αλλά το πολύ υψηλό χρέος της χώρας οδηγεί σε ενίσχυση του βάρους της χώρας», τονίζει.

«Από αυτήν την άποψη, είναι κατανοητό το αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του δεν βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών αλλά στους πιστωτές του δημόσιου τομέα» αναφέρεται, επισημαίνοντας όμως επίσης την αναφορά της Μέρκελ πως «δεν έχουν γίνει όλα» και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup.

Από την την πλευρά της, και η Deutsche Welle βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε κινήσεις στήριξης από τη γερμανική ηγεσία: Στο κείμενό της με τίτλο «δυσφορία για την τρόικα, ελπίδα από το Βερολίνο», η DW προχωρά σε μία επισκόπηση των εσωτερικών πιέσεων υπό τις οποίες βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και το «όπλο» του πρωτογενούς πλεονάσματος.