Θα δοθούν προεγκρίσεις για ΕΕΕ

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει με προεγκρίσεις αιτήσεων για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ούτως  ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσά να καταβληθούν σε όσους πληρούν τα κριτήρια της νομοθεσίας.

Το Υπουργείο είπε η κ. Αιμιλιανίδου έχει δώσει προτεραιότητα στις 8000  αιτητές του ΕΕΕ οι οποίοι είναι άνεργοι, με παιδιά ή χωρίς παιδιά, και δεν έχουν κανένα εισόδημα να στηριχθούν.

Η πρώτη ομάδα για την οποία εργαζόμαστε σήμερα κατά προτεραιότητα είναι οι άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν άλλο εισόδημα. Εκείνοι οι οποίοι έχουν μερικά εισοδήματα, επειδή εργάζονται με μερική απασχόληση έχουν μπει στη δεύτερη ομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάρουν ΕΕΕ από τον καινούριο χρόνο” εξήγησε η Υπουργός.

Ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή δόθηκαν οδηγίες ώστε να αρχίσει να καταβάλλεται το ΕΕΕ στην πρώτη ομάδα, αυτή την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, είπε, “εξετάζονται και οι άλλες 8000  αιτήσεις και θα δώσουμε προεγκρίσεις αντί τελική έγκριση, με στόχο να μπορέσουμε να καταβάλουμε ΕΕΕ σε όσους πληρούν τα βασικά κριτήρια, της ακίνητης ιδιοκτησίας και των καταθέσεων”.

Η Υπουργός εξήγησε ότι με βάση τη μία εκ των δύο διαδικασιών που προνοεί ο νόμος, μπορεί να δοθεί προέγκριση έτσι ώστε να καταβληθούν τα ποσά του ΕΕΕ μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση.

“Έχουμε αποφασίσει, επειδή έχουμε δει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν πραγματικά πρόβλημα και θέλουμε να δώσουμε το ΕΕΕ, ότι θα προχωρήσουμε με προεγκρίσεις πολλές φορές με βάση και στοιχεία που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, εφόσον όμως εξετάσουμε τα δύο βασικά στοιχεία της ακίνητης ιδιοκτησίας και των καταθέσεων τους και ακολούθως να γίνουν πιο επισταμένοι έλεγχοι έτσι ώστε να να διορθωθούν οποιαδήποτε στοιχεία δεν θα είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις ή είναι ελλιπή” είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρουν ΕΕΕ όλοι όσοι δικαιούνται και πληρούν τα κριτήρια της νομοθεσίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ορθό ότι μόνο οι οκτώ χιλιάδες από τις 16 θα πάρουν το ΕΕΕ”.

Είπε ακόμα ότι καθημερινώς εγκρίνονται αιτήσεις. “Έχουμε εξετάσει όλες σχεδόν τις αιτήσεις με βάση το κριτήριο της ακίνητης ιδιοκτησίας, και τώρα προχωρήσαμε σε ένα μεγάλο αριθμό και με βάση τις καταθέσεις” είπε.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε, έχει καταβληθεί ΕΕΕ σε περίπου 4-4,5 χιλιάδες δικαιούχους.