Θαυμαστής του Ζορό και του Ναπολέοντα ο νέος ηγέτης της γαλλικής δεξιάς

Και νικητής είναι… ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ. Με μεγάλη της έκπληξη η γαλλική Δεξιά διαπίστωσε σήμερα, ότι εξέλεξε τον Ζαν Φρανσουά Κοπέ, στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, με μόλις 98 ψήφους διαφορά από τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπεων και οι δυο υποψήφιοι ισχυρίστηκαν δημοσίως, ότι είναι οι διάδοχοι του Νικολά Σαρκοζί με τον Κοπέ μάλιστα, να κάνει λόγο για «νοθεία» καθώς υποστήριξε ότι βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από υπογραφές.

O Κοπέ, κέρδισε τελικά με διαφορά 0,6% του αντιπάλου του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος δήλωσε πως δε θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το «ρήγμα στην καρδιά του πολιτικού μας στρατοπέδου».

Η έκβαση της μάχης ανοίγει στον Κοπέ τον δρόμο, είτε να βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017 ή ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει, να μπει στο περιθώριο και να δώσει την υποψηφιότητα του UMP στον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εάν ο δεύτερος επιλέξει να επιστρέψει.

Ο 48χρονος Κοπέ, πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, νυν γραμματέας του κόμματος, είναι δικηγόρος εβραϊκής καταγωγής, βουλευτής και δήμαρχος του Μεό. Είναι θαυμαστής του  Ζορό και του Ναπολέοντα, και έχει δηλώσει ότι θέλει να ηγηθεί μίας Δεξιάς χωρίς συμπλέγματα.

Ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, είναι μετριοπαθής και εμφανίζεται ενωτικός τονίζοντας  πως θα πρέπει να
επιτραπεί η δημιουργία επίσημων ρευμάτων στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος με στόχο να μην διασπαστεί το κόμμα.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, βλέπει τον εαυτό του σαν… σταυροφόρο της Δεξιάς, γι’ αυτό και οι επικριτές του τον κατηγορούν για υπεροψία.