Θανατική ποινή στον δράστη της επίθεση της Νέας Υόρκης απαίτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Μέσω Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να επιβληθεί θανατική ποινή στον δράστη της επίθεσης στην Νέα Υόρκη, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο οκτώ ανθρώπους.

«Ο τρομοκράτης της NYC (σ.σ. της πόλης της Νέας Υόρκης) ήταν χαρούμενος και ζήτησε να κρεμάσει τη σημαία του ΙΚ στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο. Σκότωσε 8 ανθρώπους, τραυμάτισε βαριά 12. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή ο δράστης δήλωσε πως είναι μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κι εξέφρασε «ικανοποίηση» για την πράξη του, ανέφερε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία του απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία.

Μία ημέρα μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την υπερβολικά χαλαρή πολιτική όσον αφορά την εισδοχή μεταναστών και απαίτησε η δικαιοσύνη να επιβάλει μια ποινή που θα αποτρέψει ενδεχόμενους μιμητές του Σαϊφούλο Σαΐποφ, ενός Ουζμπέκου 29 ετών που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.

Σύμφωνα με το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας, στη διάρκεια της ανάκρισης του στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε ο Σαΐποφ έπειτα από τον τραυματισμό του κατά τη σύλληψή του την Τρίτη, ο άνδρας δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε». Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του ΙΚ στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Εμπνευσμένος από το άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ το οποίο βρέθηκε στα δύο κινητά του τηλέφωνα, ο Σαΐποφ προετοίμαζε την επίθεση του «εδώ και περίπου έναν χρόνο» κι αποφάσισε να τη διαπράξει χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως είχε νοικιάσει το φορτηγάκι την 22α Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί κι ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για «να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», αναφέρει το ίδιο έγγραφο.