Θέλουν 7 μέρες για να καταμετρήσουν τις ψήφους των προεδρικών εκλογών στην Κένυα!

Στις 11 Μαρτίου θα μάθουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της χώρας τους οι Κενυάτες, αφού η καταμέτρηση ψήφων γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Τα στελέχη της εκλογικής επιτροπής της Κένυας συνέχιζαν σήμερα να καταμετρούν τα ψηφοδέλτια όσων συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουχούρου Κενιάτα προηγείται με διαφορά επί του αντιπάλου του, του 68χρονου νυν πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα.

Με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Κενιάτα συγκεντρώνει το 54% και ο Οντίνγκα 41%. Άλλοι έξι υποψήφιοι ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Αναλυτές ωστόσο επισήμαναν ότι τα εκλογικά τμήματα από όπου προέρχονται τα αποτελέσματα αυτά είναι προπύργια του Κενιάτα, 51 ετών, ενώ αντιθέτως στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του Οντίνγκα οι ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν αμφότερα διαμαρτυρηθεί για τον αργό ρυθμό της καταμέτρησης—τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονταν εντός 48 ωρών μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα ως την 11η Μαρτίου—αλλά ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής κάλεσε να υπάρξει ηρεμία.

«Ο νόμος προβλέπει ότι η επιτροπή μπορεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέσα σε επτά ημέρες. Χθες ψηφίσαμε. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές. Έχουμε άλλες έξι ημέρες, αυτή είναι η νομική θέση. Ελπίζουμε ότι μέσα σε 48 ώρες θα είμαστε να θέση να ανακοινώσουμε» τα αποτελέσματα, είπε.