Θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση όταν η Αθήνα στερεύσει από…ρευστό!

Το σχέδιο που έχουν εφαρμόσει οι πιστωτές και στο παρελθόν φαίνεται να έχουν επιλέξει με φόντο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με αυτό θα κρατήσουν την Ελλάδα με οξυγόνο ελπίδας μέχρι το καλοκαίρι που τελειώνει το ρευστό καθώς θα πρέπει να καταβάλλει τις δόσεις του Ιουλίου. Αυτή τουλάχιστον την εκτίμηση κάνουν οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες . Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές να στέλνουν σήμερα σε νέο sell-off τα ελληνικά ομόλογα.

BofA:  Oι διαπραγματεύσεις θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα

Οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τον κίνδυνο του Grexit, ωστόσο η BofA Merrill Lynch δεν αναμένει να υπάρξει φέτος έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι ανησυχίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει το ευρώ, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του ευρώ.

Η β’ αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Citi: Δεν κλείνει η αξιολόγηση, δεν “πιάνεται” με τίποτα ο στόχος της ανάπτυξης

Το  σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε μια πλήρη ναυάγιο της συμφωνίας, οδηγώντας σε χρεοκοπία και σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο διάστημα, δεδομένης της έλλειψης του “επείγοντος” για τους πιστωτές να κάνουν οποιαδήποτε νέα παραχώρηση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ που δημοσιεύτηκαν χθες, τονίζει ότι είναι ασταθή και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική των οικονομικών στοιχείων της κυβέρνησης.

Morgan Stanley: Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από πολύ χρόνο και πολλή πίεση

Η λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανή αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και πάλι, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα βάζει σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της χώρας.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης. Εκτός από την πληρωμή των δικών της ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης είναι κυρίως προς τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο αυτά τα κεφάλαια αποτελούν εργαλείο πολιτικής και καταβάλλονται μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Αφού η χρηματοδοτική πίεση μοιάζει ακόμα μακριά, η Morgan Stanley δεν αναμένει ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε