Θέλουμε λύση και είμαστε απολύτως ειλικρινείς και αποφασισμένοι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εισέλθει σε ένα διάλογο ουσίας, προσθέτοντας ότι “δεν μας ενδιαφέρει η επίρριψη ευθυνών, θέλουμε λύση και είμαστε απολύτως ειλικρινείς και αποφασισμένοι γι’ αυτήν“.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της Κυπερούντας, κατέστησε σαφές ότι “δεν πρόκειται να μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου, χάριν και μόνον της διαδικασίας του διαλόγου“.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε  πως προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού – αρχές που διαχρονικά και κατ ` επανάληψη καταγράφονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προτάσεις της πλευράς μας, σημείωσε, συνάδουν πλήρως με τα ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των  Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Είναι βαθειά η πεποίθησή μας, τόνισε, πως μόνο έτσι θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη δυναμική και θα διαμορφωθεί προοπτική στον υπό εξέλιξη διάλογο ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του διαλόγου.

Ευελπιστούμε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τα πιο πάνω Ψηφίσματα, αλλά και η τουρκική πλευρά να σεβαστεί επιτέλους τις επανειλημμένες διακηρύξεις της ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι “η  πατρίδα μας έχει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, αν οι Ελληνοκύπριοι  και  Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν σε μια λύση, με την οποία θα ξεπεραστεί η διαίρεση. Να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε ένα τέλος σε ένα χρονίζων πρόβλημα που μόνο δυστυχία προκαλεί στους ανθρώπους αυτού του τόπου“.

Αγωνιζόμαστε για λύση, συνέχισε, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα,  η πατρίδα μας“, σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και τόλμη να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα  για την  πατρίδα και το λαό της.

Στην οικονομία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνουμε μια τιτάνια μάχη για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε.

Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης, ανέφερε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης και από όλους τους φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από τις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας“, πρόσθεσε.

Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία, συνέχισε, να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. “Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας.  Αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο“, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους ήρωες Χριστόδουλος Καννάουρο, Γεώργιο Χαραλάμπους, Κυριάκο Ν. Χαραλάμπους, Σάββα Αυγουστή που θυσιάστηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955 – 1959, στους Χαράλαμπο Ελευθερίου, Νεόφυτο Ευθυμίου Κουππή και Στυλιανό Ανδρέα Αντωνίου, φαντάρους που σκοτώθηκαν αντιστεκόμενοι στις ορδές του Αττίλα, το 1974 και στους μέχρι σήμερα αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής, Γεώργιο Στυλιανού Αλλαγιώτης, Δημήτρη Νικηφόρου Κωνσταντίνου, Σάββα Δημήτρη Διάκου, Σωτήρη Νικόλα Προκοπίου, Έλλη Ευγενίου, Ευγένιο Σοφοκλέους και Ανδρέα Σοφοκλέους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ευγνωμονούμε για τη θυσία τους.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της κυπριακής ελευθερίας, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιο αγώνα και για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος“, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.