Θάνατος 14χρονου: Αμείλικτα ερωτήματα – Το γραφείο ευημερίας γνώριζε

Αμερίλικτα ερωτήματα αφήνει πίσω της η δραματική ιστορία του 14χρονου αγοριού που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του χθες σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας.

Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

Δυστυχώς πολιτεία και ευθύνες φέρουν ευθύνη γιατί όπως αναφέρεται το γραφείο ευημερίας γώνριζε. Τι έπραξε όμως;

Πότε επιτέλους θα αναλάβει τις ευθύνες του κάποιος σε αυτό το τόπο και να τιμωρηθεί παραδειγματικά;

Εφόσον γνώριζε το Γραφείο Ευημερίας σε ποιες ενέργειες προέβη είτε για στήριξη του παιδιού, είτε ακόμη και ολόκληρης της οικογένειας;

Όλοι μιλάνε για μια προβληματική κατάσταση, πλην όμως, χρέος όλων ήταν αν μη τι άλλο η διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών για τα παιδιά.

Σην τοπική κοινωνία φαίνεται να ήταν κοινό μυστικό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια του ανήλικου, αλλά και η πίεση που δεχόταν ο ίδιος ώστε να αντεπεξέλθει εκτός από τις σχολικές του υποχρεώσεις και στα γεωργοκτηνοτροφικά καθήκοντα που του είχε αναθέσει ο πατέρας.

Ενδεικτική η αναφορά ατόμου του περιβάλλοντος της οικογένειας που αποκάλυψε πως το παιδί ξυπνούσε χαράματα προκειμένου να μαζέψει χόρτα πριν έρθει η ώρα να ετοιμαστεί για το σχολείο.

Συγκλονισμένοι είναι οι φίλοι και οι συμμαθητές του που δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έγινε.

«Ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλους η συμπεριφορά του» λένε φίλοι του από το σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τρεις συνεχόμενες χρονιές ο άτυχος νεαρός έπαιρνε το βραβείο ήθους του σχολείου του.

Το δράμα του παιδιού πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι ενδοοικογενειακές συνθήκες που αντιμετώπιζε μαζί με τα 2 μικρότερα αδελφάκια του, ενδεχομένως να το οδήγησαν τελικά στο θάνατο.

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για αφύσικο θάνατο αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του 14χρονου, αλλά για  ευνόητους λόγους δεν προβαίνει σε καμία επίσημη τοποθέτηση.

Λαμβάνονται καταθέσεις και με τη συμπλήρωση του φακέλου, όλο το μαρτυρικό υλικό θα παραδοθεί σε θανατικό ανακριτή που είναι και το αρμόδιο όργανο να αποφανθεί εάν προκύπτει οτιδήποτε άλλο που να τυγχάνει περαιτέρω διερεύνησης από την αστυνομία σε ποινικό επίπεδο.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε ότι σύμφωνα και με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας οι υπηρεσίες ευημερίας είχαν γνώση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Το γραφείο της δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη υπόθεση και διέταξε τώρα έρευνα.

Πάντως είναι τραγικό, χθες όλα τα κόμματα εξέδωσαν ανακοίνωση για τη μαθήτρια που εκδιώχθηκε αποό σχολείο λόγω της μαντήλας, αλλά κανένα κόμμα δεν εξέδωσε ανακοίνωση ή ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου μαθητή.

Δεν υπάρχει λόγος φαίνεται να σχοληθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας ή θεωρούν ασήμαντο το θάνατο ενός 14χρονου παιδιού;

Μπράβο μας.

Τελικά αυτή είναι η κοινωνία που ζούμε…