Η ZARA θα συνεχίσει να πληρώνει τους 25.000 υπαλλήλους των κλειστών καταστημάτων

Η Inditex SA, ιδιοκτήτρια της Zara, εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής απόλυσης μέχρι και 25.000 υπαλλήλων των καταστημάτων της στην Ισπανία, εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας επεκταθεί.

Η εταιρεία έχει κλείσει τα καταστήματά της στην Ισπανία και θα συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζομένους τους κανονικούς τους μισθούς μέχρι τις 15 Απριλίου. Στη συνέχεια, ενδέχεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο προσωρινών απολύσεων εάν τα καταστήματα χρειαστεί να παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με έναν υπάλληλο της εταιρείας. Για όσους απολυθούν προσωρινά η εταιρεία θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ του επιδόματος ανεργίας και του μισθού που λάμβαναν, ανέφερε ο ίδιος.

Η Inditex είχε ανακοινώσει νωρίτερα την εβδομάδα ότι τα μισά καταστήματα της σε όλο τον κόσμο είναι κλειστά λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 24% στο πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα στην αγορά της Ισπανίας. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει αύξηση έως και 6,5% σήμερα, έχοντας χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της φέτος.

Με το καθεστώς των προσωρινών απολύσεων η Ισπανία επιτρέπει στις εταιρείες να απολύουν τους εργαζόμενους σε περιόδους οικονομικής πίεσης με σκοπό να τους επαναπροσλάβουν όταν βελτιωθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση καταβάλλει στους εργαζόμενους επίδομα ανεργίας, ενώ τα προγράμματα αυτά πρέπει να συζητηθούν με τα συνδικάτα εργαζομένων και να εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας.

Εκατοντάδες εταιρείες έχουν καταθέσει σχέδια προσωρινών απολύσεων στην Ισπανία από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 13 Μαρτίου.