Η VW θα κατασκευάσει το εργοστάσιο της στην Τουρκία

Όπως λοιπόν αναφέρει σήμερα η Automotive News, σε επίσημο εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής εταιρείας που έχει στα χέρια της αποκαλύπτεται ότι το νέο εργοστάσιο της VW θα κατασκευαστεί τελικά στην Τουρκία, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει το 2022 και η ετήσια παραγωγή του θα ανέλθει σε 300.000 αυτοκίνητα ανά έτος, δημιουργώντας έτσι 4.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Το συνολικό κόστος της επένδυσης του Ομίλου VW ανέρχεται σε 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το επίσημο εσωτερικό έγγραφο της Automotive News, η VW επέλεξε την Τουρκία για το νέο της εργοστάσιο στην περιοχή μας από τη μια λόγω του μεγάλου πληθυσμού της χώρας (80 εκατ.) που ισούται με αυτόν της Γερμανίας, αλλά και από την άλλη λόγω της εγγύτητάς της σε αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Από τα 300.000 αυτοκίνητα που θα παράγονται ανά έτος, το 1/3 θα είναι Passat, ένας μεγάλος αριθμός εκ των οποίων θα κατευθύνονται στην αγορά της Τουρκίας. Έτσι, το Passat θα σταματήσει να κατασκευάζεται στη Γερμανία (στο εργοστάσιο του Έμντεν) όπου κατασκευαζόταν μέχρι σήμερα και το οποίο θα παράγει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Επίσης, στο εργοστάσιο αυτό θα κατασκευάζεται και το Skoda Superb, αφήνοντας χώρο για την παραγωγή άλλων μοντέλων στο εργοστάσιο της Skoda στο Kvasiny της Τσεχίας όπου κατασκευάζεται σήμερα το μεγάλο της μοντέλο.

Θυμίζουμε, ότι η VW έψαχνε στην περιοχή μας να κατασκευάσει το νέο της εργοστάσιο, καταλήγοντας σε δύο επιλογές, αυτή της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Τελικά όμως, η Τουρκία ήταν αυτή που κέρδισε, ύστερα και από τις πρόσφατες κομβικές κινήσεις που έκανε ο Πρόεδρος Ερντογάν, δίνοντας τελικά στη VW το «πάτημα» να την επιλέξει έναντι της Βουλγαρίας.