Η Pimco,η Black Rock και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Pimco για το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει,  δίνουν αριθμούς από 8.7δις μέχρι 10.3δις ευρώ – το τελευταίο ποσό είναι και το ακραίο, «κακό» σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, η BlackRock, που επελέγη ως «ελεγκτής» της μεθοδολογίας της Pimco, tο ακραίο σενάριο που δίνει για τις  ανάγκες των τραπεζών , είναι  6.5δις ευρώ, ποσό που είναι κοντά στις εκτιμήσεις και της κυπριακής πλευράς, και που κάνει βιώσιμο το χρέος.

Η Κύπρος θα διαπραγματευθεί πολύ σκληρά το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αγνοείται η προοπτική από το φυσικό αέριο και η δημιουργία υποδομών για εκμετάλλευσή του.

Μιλώντας στο Πρωϊνο Δρομολόγιο, για την έκθεση της Pimco και το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και μετά την έκθεση.

Για το θέμα της συμμετοχής της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, ο κύριος Στεφάνου είπε ότι το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ευρωπαϊκή επιτροπή.