Η Noble αναζητεί και πετρέλαιο στο οικόπεδο 12

Στη διενέργεια νέας ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12, πέραν της Αφροδίτης όχι νωρίτερα του Οκτωβρίου του 2014, προσανατολίζεται η Noble, δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ύστερα από συνάντηση του Αντιπροέδρου της αμερικανικής εταιρείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πάντως τόσο ο κ. Λακκοτρύπης, όσο και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Noble για την ανατολική Μεσόγειο, Κιθ Έλιοτ δήλωσαν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και πετρέλαιο, δίνοντας όμως προτεραιότητα στο φυσικό αέριο.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Noble παρουσίασε τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα της, ειδικότερα σε σχέση με τον χρόνο που θα χρειαστεί για την ανάλυση των δεδομένων από την επιβεβαιωτική γεώτρηση, καθώς επίσης από τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα.

“Υπολογίζεται δε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη η Noble για να μπορέσει να καταδείξει πού θα γίνει η επόμενη ερευνητική γεώτρηση, καθώς επίσης και με τα δεδομένα που αναλύονται να καταδείξει εάν χρειάζεται και ακόμη μία επιβεβαιωτική για το κοίτασμα Αφροδίτη”, είπε.

Σε ερώτηση αν η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει και έρευνες για πετρέλαιο, ο Υπουργός Ενέργειας παρέπεμψε στον κ. Έλιοτ, προσθέτοντας όμως ότι “κοιτάζουμε διάφορες προοπτικές και, ναι, όντως είναι και για φυσικό αέριο και για ενδεχομένως πετρέλαιο”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι μιλάμε για νέο κοίτασμα πέραν του Αφροδίτη.

Σε ερώτηση αν τα χρονοδιαγράμματα, όπως τους μεταφέρθηκαν από τη Noble είναι ικανοποιητικά, κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στη Noble το κατά πόσον εάν θα μπορούσε να γίνει ερευνητική γεώτρηση νωρίτερα.

Εκ των πραγμάτων εάν τελειώσει η ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί μέχρι τον Απρίλιο ή Μάιο και αναλόγως της διαθεσιμότητας της πλατφόρμας, τότε φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ενωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2014, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Έλιοτ είπε πως “συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις ερευνητικές διαδικασίες και να κοιτάζουμε σε πρόσθετες ευκαιρίες”, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει να αξιολογεί τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης και να κοιτάζει στις προοπτικές για νέα επιβεβαιωτική δραστηριότητα.

“Συνεχίζουμε τη διαδικασία πλήρους αξιολόγησης του τεμαχίου, αυτή είναι η προτεραιότητά μας”, είπε.

Ερωτηθείς αν η Noble προγραμματίζει να ψάξει και για πετρέλαιο, ο κ. Έλιοτ είπε ότι η εταιρία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης του τι είδους προοπτικές υπάρχουν στο τεμάχιο. “Ψάχνουμε και για πετρέλαιο και για αέριο, αλλά κυρίως ψάχνουμε για αέριο, έτσι πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιο θα έλθει στο προσκήνιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με τη συμμετοχή της εταιρείας σε ένα τερματικό υγροποίησης, ο κ. Έλιοτ ανέφερε ότι τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά.

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τον Υπουργό και την Κυβέρνηση στην κατεύθυνση μια συμφωνίας – πλαίσιο, στηρίζοντας τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, όπως αυτός προχωρά”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η εταιρεία πιστεύει ότι τα κοιτάσματα στην Αφροδίτη είναι αρκετά για να δικαιολογούν την ανέγερση του τερματικού, ο κ. Έλιοτ είπε ότι “πιστεύουμε ότι πιθανόν θα χρειαστούν περισσότερα”, προσθέτοντας ότι “εργαζόμαστε με τις ομάδες για να εξελίξουμε περισσότερες πηγές τόσο από το τεμάχιο 12 καθώς και από άλλες κοινοπραξίες στην περιοχή”.

Ερωτηθείς αν περιλαμβάνεται και το Ισραήλ σε αυτές απάντησε καταφατικά.

Εν αναμονή περισσότερων ερευνών για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης

Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε  “όχι αυτή τη στιγμή”.

“Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε και πρέπει να δούμε τις διάφορες παραμέτρους που θα καθορίσουν τον τρίτο γύρο, όπως είναι το πότε θα έχουμε νέες ανακαλύψεις, πότε θα μπορέσουμε να συλλέξουμε τα σεισμογραφικά δεδομένα που χρειάζονται για να είναι πιο πυκνά και να προσελκύσουμε περισσότερο ενδιαφέρον”, είπε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερες σεισμογραφικές έρευνες.

Κληθείς να πει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις σεισμογραφικές έρευνες, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό “είναι κάτι που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός των επόμενων ημερών, δηλαδή το πότε θα γίνουν οι σεισμογραφικές έρευνες, σύμφωνα και με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί”.