Η Microsoft έναντι $69 δισ. αποκτά την Activision Blizzard των Call of Duty και World of Warcraft

Στην εξαγορά της Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολαρίων προχωρά η Microsoft, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον χώρο του gaming.

Κάνοντας τη μεγαλύτερη αγορά, στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, η Microsoft θα καταβάλει 95 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες gaming στις ΗΠΑ.

Η Activision Blizzard είναι γνωστή για τίτλους όπως τα Call of Duty και World of Warcraft, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες που εργάζονται για αυτήν.

Σύμφωνα με τη Microsoft, ο CEO της Activision, Bobby Kotick, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, επικεφαλής της Activision Blizzard θα θεωρείται ο Phil Spencer, ο οποίος ηγείται της Microsoft Gaming.

Οι σταθερά δημοφιλείς τίτλοι της Activision Blizzard θα βοηθήσουν τη Microsoft να επεκτείνει τους τίτλους που διαθέτει για το Xbox και να ανταγωνιστεί περισσότερο το PlayStation της Sony.

Η Activision έχει μακρά ιστορία στο Xbox, καθώς το Call of Duty έγινε δημοφιλές κυρίως λόγω της πρωτοποριακής πλατφόρμας της Microsoft, Xbox Live, που επιτρέπει στους παίκτες να συνδέονται για παιχνίδια multiplayer.

Οι περισσότεροι από τους τίτλους της Activision έχουν κυκλοφορήσει και στις κονσόλες του Xbox.

«Η απόκτηση αυτή θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Microsoft στο gaming και στα κινητά, τα PC, τις κονσόλες και το cloud, και επίσης θα ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση στο metaverse», αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η Activision, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας του gaming, βρέθηκε για διάστημα μηνών στο επίκεντρο διαμάχης και μηνύσεων με την κατηγορία διακρίσεων φύλου και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο Kotick, που ηγείται της εταιρείας επί τρεις δεκαετίες, δέχτηκε έντονες πιέσεις από το προσωπικό για να παραιτηθεί.

Το σκάνδαλο αυτό είχε επιβαρύνει αρκετά την εταιρεία, η οποία ήδη προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι η έκρηξη στο gaming που είχε φέρει η πανδημία έφτασε στο τέλος της. Τον Νοέμβριο η Activision ανακοίνωσε την καθυστέρηση της κυκλοφορίας δύο πολυαναμενόμενων τίτλων της και έδωσε πρόβλεψη πωλήσεων για το δ’ τρίμηνο, πέφτοντας έξω από τις προσδοκίες της Wall Street, με αποτέλεσμα η μετοχή της να βυθιστεί.

Η είδηση για τη συμφωνία έδωσε ώθηση στη μετοχή της Activision, η οποία κατέγραψε άλμα σχεδόν 38% sτα 65,39 δολάρια, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της. Αντίθετα, η μετοχή της Microsoft σημείωσε πτώση προσυνεδριακά 1,8%.