Η Mail on Sunday Αναφορές στον Μ.Λευκαρίτη για διερεύνηση σκανδάλων στη FIFA

Αναφορά σε πρόθεση διερεύνησης των συναλλαγών του Κυπρίου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) Μάριου Λευκαρίτη με τις Αρχές του Κατάρ, από τον επικεφαλής νομικό της Επιτροπής Ηθικής της FIFA, κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Mail on Sunday.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, στο μικροσκόπιο του Αμερικανού νομικού Μάικλ Γκαρσία, που ερευνά καταγγελίες διαφθοράς στους κόλπους της FIFA, θα μπει η πώληση γης στην Κύπρο το 2011 έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ προς το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ QIA. Η γη φέρεται να ανήκε στην οικογένεια Λευκαρίτη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Στόχος του κ. Γκαρσία θα είναι να κρίνει κατά πόσο η αγοραπωλησία δημιουργεί ζήτημα ηθικής από τη στιγμή που ο κ. Λευκαρίτης – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – το Δεκέμβριο του 2010 φέρεται να ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, την οποία και κέρδισε η αραβική χώρα. Η εφημερίδα αναφέρεται αόριστα σε εμπλοκή του κ. Λευκαρίτη σε «αρκετές εμπορικές συμφωνίες με το Κατάρ που αφορούσαν πετρέλαιο και γη», κατά τον ισχυρισμό της.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τα όσα δημοσίευσε χθες η εφημερίδα, ο κ. Λευκαρίτης απάντησε: “Από εμένα, η μόνη δήλωση είναι ότι είμαστε επιχειρηματίες, κάνουμε διάφορες αγοραπωλησίες, βεβαίως ναι, δεν αρνούμαστε τίποτε, αλλά”, πρόσθεσε, «δεν μπορώ εγώ να σχολιάζω υποθέσεις μιας εφημερίδας, η οποία έχει μια δική της άποψη”.

“Εκείνη είναι δουλειά δική της και ούτε έχω”, συνέχισε , “επικοινωνία με τη ΦΙΦΑ ούτε με κανέναν ότι θα με καλέσει ή θα με ρωτήσει για οτιδήποτε”.

Από το ΚΥΠΕ ετέθη υπ` όψιν του το ενδεχόμενο να αναλάβει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης στην Ευρώπη ο κ. Γκαρσία και ερωτηθείς εάν είναι ενήμερος αυτού και εάν υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία του με τον ίδιο, ο κ. Λευκαρίτης δήλωσε “ότι αυτό είναι γνωστό”, όμως “καμμίαν απολύτως επικοινωνία” δεν είχε μαζί του ο κ. Γκαρσία.

“Μπορεί να υπάρξουν ερωτήσεις και να έχει ερωτηθεί ο καθένας για αυτό το θέμα, αλλά εγώ δεν έχω και ούτε το κρίνω εγώ προσωπικώς ως επιλήψιμο”, είπε ο κ. Λευκαρίτης.

“Μπορεί να υπάρξουν ερωτήσεις πάνω σε ορισμένα πράγματα, όπως και για όλους”, συνέχισε, “διότι είμαι ένας από εκείνους που ψήφισαν, αλλά το τί ψήφισα δεν το ξέρει κανένας”.

Η FIFA έχει συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες καταγγελίες και αποκαλύψεις διαφθοράς κορυφαίων στελεχών της, με αποτέλεσμα τη διενέργεια ενδελεχών ερευνών από την Επιτροπή Ηθικής. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν την Ασία και την Αμερική, ωστόσο ο Μάικλ Γκαρσία αναμένεται το επόμενο διάστημα να στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη.

Η βρετανική εφημερίδα επικοινώνησε με το γραφείου του Κυπρίου αξιωματούχου της FIFA, ωστόσο ο κ. Λευκαρίτης δεν μπόρεσε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας καθώς αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο βρετανικός Τύπος φιλοξενεί τακτικά άρθρα και ρεπορτάζ περί αμφιβολιών για το διαφανή τρόπο λειτουργίας της FIFA, ιδίως ως προς την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Η Αγγλία είχε υποβάλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2018, η οποία κατέληξε στη Ρωσία. Οι ψηφοφορίες για τα δύο Μουντιάλ πραγματοποιήθηκαν μαζί.