Η Gazprom θέλει να αγοράσει την ΔΕΠΑ

Έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου) ,έχει εκφράσει   η ρωσική πετρελαϊκή Gazprom η οποία αναμένεται να καταθέσει σύντομα την προσφορά της. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ για Ευρωπαϊκά θέματα  Euractiv.com, η ΕΕ δεν βλέπει θετικά μια τέτοια κίνηση καθώς δεν επιθυμεί την ανάμιξη της Ρωσίας στα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ρωσικός κολοσσός ασκεί πιέσεις προς αυτή την  κατεύθυνση δεδομένου ότι η θέση της Ελλάδας
θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την Ρωσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό για την ενεργειακή αγορά της. Ειδικοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ένωση της ανατολικής μεσογείου με την Κασπία θάλασσα μέσω των οποίο α  πορεέι να διοχετεύονται οι πηγές ενέργειαςπρος τη δυτική Ευρώπη.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ έχουν εκφράσει ακόμη η αμερικανική Noble Energy με έδρα το Τέξας, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η Ιταλική Eni and Edison, η Ισπανική Natural, η Αλγερινή Sonatrach και ο ισραηλινός όμιλος  Delek Group που προσβλέπει επίσης σε είσοδό του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν έως τις 6 Νοεμβρίου ενώ η απόφαση για την οποία αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο.