«Η Eurovision ταξιδεύει στην Αμερική»

Οι σκέψεις των ιθυνόντων της Eurovision να μεταλαμπαδεύσουν το μουσικό και τηλεοπτικό φαινόμενο της Ευρώπης στις ΗΠΑ, ήταν γνωστές εδώ και καιρό.

Την Παρασκευή ωστόσο, 7 Αυγούστου, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Eurovision, με τίτλο «Η Eurovision ταξιδεύει στην Αμερική». Πρόκειται για τον μακροβιότερο, πολυπολιτισμικό μουσικό διαγωνισμό στον πλανήτη, που κάθε χρόνο – εκτός φυσικά από φέτος – συγκεντρώνει σχεδόν 200 εκατομμύρια τηλεθεατές, κάτι που σύμφωνα με τους ειδήμονες θα μπορούσε να έχει αντίστοιχη απήχηση και στις ΗΠΑ.

Η Eurovision από το Netflix, στις ΗΠΑ

Κάπως έτσι, η Eurovision μετονομάζεται σε The American Song Contest και ξεκινά την πορεία του στην αχανή αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμερικανική εκδοχή της Eurovision θα αποτελείται από μια σειρά 5 ως 10 προκριματικών γύρων, με εκπροσώπους από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό, όπως με τον γνώριμο σε εμάς, ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Μετά το Netflix, το οποίο χρηματοδότησε και διέθεσε στους χρήστες του μια ολόκληρη ταινία αφιερωμένη στην Eurovision, αποδεικνύοντας πως ο διαγωνισμός ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης, οι υπεύθυνοι του σόου, αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αμερική.

Η Eurovision πάει Αμερική
Ο Υπεύθυνος του διαγωνισμού της Eurovision Μάρτιν Έστερνταλ δήλωσε για το νέο εγχείρημα: «Η αγάπη για τη μουσική είναι παγκόσμια και η γιορτή της μουσικής σε διαφορετικά είδη και στιλ μπορεί να ξεπεράσει σύνορα και να ενώσει ανθρώπους. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρήκαμε τους κατάλληλους συνεργάτες ώστε να προσφέρουμε μια ακόμη έκδοση στους φανατικούς ανά τον κόσμο που μπορούν να την ερωτευτούν και μοιραστούν αυτόν τον μοναδικό διαγωνισμό με τον αμερικανικό λαό».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Eurovision, στην ομάδα των υπευθύνων που θα οργανώσουν τον πρώτο αμερικανικό διαγωνισμό συμπεριλαμβάνεται και ο Μπεν Σίλβερμαν, τηλεοπτικός παραγωγός που βρίσκεται πίσω από την παγκόσμια επιτυχία τηλεοπτικών προϊόντων όπως το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και η σειρά Ugly Betty (που στην Ελλάδα ήρθε ως «Μαρία η άσχημη»).

Οι ΗΠΑ δεν μπαίνουν εμπόδιο στη Eurovision
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ο αμερικανικός διαγωνισμός θα λάβει χώρα ανεξάρτητα και αρκετούς μήνες μετά τον 65ο διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος και αναβλήθηκε φέτος λόγω κορωνοϊού. Η Eurovision θα επιστρέψει όπως τη γνωρίζουμε, από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, την άνοιξη του 2021.