Η Archer Aviation παρουσίασε τα νέα ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί με την υποστήριξη της… United Airlines

Η Archer Aviation Inc. είναι ο νέος – και πολλά υποσχόμενος – παίκτης στην αγορά ιπτάμενων ηλεκτρικών ταξί. Πρόκειται για μια νεοφυή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο και μόλις παρουσίασε τα μελλοντικά ηλεκτρικά της αεροσκάφη – ταξί στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ με την υποστήριξη της αεροπορικής εταιρείας United Airlines.

Η επιλογή της συγκεκριμένης πόλης για τα αποκαλυπτήρια των νέων αεροσκαφών της εταιρείας, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να είναι τυχαία αφού το Λος Άντζελες θα είναι η πρώτη πόλη στην οποία η Archer αναμένεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία των εναέριων ταξί της. Στόχος της εταιρείας θα είναι να μεταφέρει πελάτες από και προς το αεροδρόμιο του Λ.Α.

Τα eVTOL (electric Veltical TakeOff and Landing), όπως είναι γνωστά τα εν λόγω αεροσκάφη είναι μια νέα γενιά μικρών ηλεκτρικών αεροσκαφών που μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα, όπως δηλαδή ένα ελικόπτερο. Η βασική διαφορά και καινοτομία ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως τα eVTOL βοηθούν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης μεταφέροντας τους ενδιαφερόμενους σε μικρά ηλεκτρικά αεροσκάφη, χωρίς εκπομπές άνθρακα.

Τα αεροσκάφη της Archer μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι τέσσερις επιβάτες και να διανύουν αποστάσεις 60 μιλίων ταξιδεύοντας με ταχύτητα 115 μίλια την ώρα. Ιδανική δηλαδή λύση για άτομα που επιθυμούν να διανύσουν μικρές αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να επιβαρύνεται συγχρόνως, το περιβάλλον. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να παρέχει τις υπηρεσίες της και στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με το Palo Alto, τα νέα ιπτάμενα ταξί θα είναι έτοιμα για εμπορική χρήση το 2024.

Η United Airlines Holdings Inc. έχει επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια στην Archer η οποία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να συγχωνευθεί με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού που εποπτεύεται από τον τραπεζίτη επενδύσεων Ken Moelis αργότερα φέτος. Αυτή η συμφωνία αποτίμησε την εκκίνηση στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η United σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει έως και 200 ​​εναέρια ταξί από την Archer εάν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ανταποκρίνονται στις επιδόσεις αλλά και στις επιχειρησιακές ανάγκες της αεροπορικής εταιρείας.

Το νέο εγχείρημα ωστόσο του κατασκευαστή επισκιάστηκε από δικαστικές διαφορές. Ο προγραμματιστής της Rival eVTOL Wisk Aero LLC μήνυσε την Archer στο δικαστήριο των ΗΠΑ τον Απρίλιο, κατηγορώντας την για κλοπή της τεχνολογίας του. Η Wisk, μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από την Boeing Co. και το δισεκατομμυριούχο ceo της Google, Λάρυ Πέιτζ, ισχυρίζεται ότι πρώην υπάλληλοι της έκλεψαν αρχεία και μυστικά σχέδια από την εταιρεία και στη συνέχεια εργάστηκαν για την Archer.

Η Archer από την πλευρά της απορρίπτει τις εν λόγω κατηγορίες. Την 1η Ιουνίου, μάλιστα η εταιρεία υπέβαλε πρόταση αρνούμενη τους ισχυρισμούς της Wisk και ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει τις κατηγορίες σε βάρος της που σχετίζονται με υποτιθέμενες παραβιάσεις εμπορικών μυστικών για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αεροσκαφών.