Η Apple έχασε $44 δισ. και δείχνει την μεγάλη εξάρτηση της από την Κίνα

Η εμπιστοσύνη της Apple Inc. στην Κίνα μοιάζει όλο και περισσότερο με το μεγαλύτερο μειονέκτημα της.

Η πιο ισχυρή εταιρεία ηλεκτρονικών στον κόσμο έχασε 44 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας την Παρασκευή, όταν οι δηλώσεις από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον τράβηξαν το ενδιαφέρον στην τεράστια κινεζική βάση παραγωγής της, από την οποία κατασκευάζονται σχεδόν όλα τα iPhones στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτό το Σαββατοκύριακο «διέταξε» τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν αμέσως να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή των προϊόντων τους στην Κίνα, κάτι για το οποίο η Apple είναι εντελώς απροετοίμαστη, σύμφωνα με τον αναλυτή David Ives της Wedbush Securities Inc.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων,» λέει ο Ives, η Apple «θα μπορούσε να απομακρύνει το 5% -7% της παραγωγής iPhone από την Κίνα» σε βάθος 18 μηνών. Η εταιρεία θα χρειαζόταν τρία χρόνια για να μετακινήσει το 20% της παραγωγής, προσθέτει, το οποίο εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το 25% της παραγωγής iPhone που χρειάζεται η Apple για την εγχώρια αγορά των ΗΠΑ. Οι αμερικανικοί δασμοί στα αγαθά από την Κίνα θα επηρέαζαν άμεσα τη μεγαλύτερη «μηχανή χρημάτων» της Apple, τα iPhones.

Ο Ives χαρακτηρίζει τα τελευταία σχόλια του Τραμπ σχετικά με την Κίνα «μια γροθιά στο Cupertino» (σ.σ. πόλη στην Καλιφόρνια όπου βρίσκονται τα κεντρικά της Apple) στον τίτλο της έκθεσής του.

Ο κύριος συνεργάτης της Apple, η Foxconn, ισχυρίστηκε ότι έχει την ικανότητα να κατασκευάσει όλα τα iPhones της εταιρείας εκτός Κίνας, ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η επίτευξη αυτή θα απαιτούσε πολύ χρόνο και χρήμα. Η τιμή της μετοχής της Apple δέχτηκε δύο μεγάλα χτυπήματα την Παρασκευή μετά από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τους δασμούς.

Οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την παραγωγή του iPhone έχουν πει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μετεγκατασταθεί η συνολική κατασκευή της συσκευής της Apple, λόγω της δυσκολίας πρόσληψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού κάπου αλλού, κάτι που ο CEO της Apple Tim Cook έχει επίσης απορρίψει δημοσίως. Οι προκλήσεις των σύνθετων γραμμών παραγωγής και των απαραίτητων υποδομών αποτελούν επίσης σημαντικά εμπόδια.

Αν και η Apple έχει ζητήσει τουλάχιστον από ορισμένους προμηθευτές προτάσεις για την παραγωγή εκτός Κίνας, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για μετανάστευση μεγάλης κλίμακας.

Σε μια περίπτωση, ένας προμηθευτής πρότεινε μια τοποθεσία εκτός της Κίνας, αλλά η Apple την απέρριψε και ο προμηθευτής κατέληξε να επεκτείνεται στην Κίνα. Η πρόσφατη προσπάθεια της GoerTek να μετατοπίσει μέρος της παραγωγής AirPods στο Βιετνάμ έγινε με δική της βούληση, δήλωσαν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα. Ωστόσο η παραγωγή του iPhone παραμένει κυρίως στην Κίνα, με κάποια συναρμολόγηση παλαιότερων μοντέλων στην Ινδία.

Η ικανότητα του Tim Cook να ασκήσει πίεση στην Ουάσινγκτον για ανακούφιση από τους δασμούς θα δοκιμαστεί τις προσεχείς εβδομάδες. Έχει μέχρι στιγμής μπορέσει να επιτύχει προσωρινή αναστολή δασμών για iPhones, iPads και λάπτοπ της Apple, τα οποία δεν θα υπόκεινται σε αμερικανικούς δασμούς μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο στο μέλλον, εκτός και αν επιτευχθεί μια απίθανη ταχεία λύση στον εμπορικό πόλεμο, η εταιρεία θα πρέπει να καταρτίσει ολοκληρωμένα σχέδια για την κατασκευή iPhones εκτός της Κίνας, όσο δαπανηρά μπορεί να είναι.