Η 42χρονη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα του ΕΛΚ φαβορί για το τιμόνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ίδια εκείνη μέρα θα γιορτάσει η Μαλτέζα πολιτικός τα 43α γενέθλιά της, ανήμερα της ψηφοφορίας για την διαδοχή στο τιμόνι της Ευρωβουλής του εκλιπόντος Νταβίντ Σασόλι. Ο δρόμος της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε στις 24 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, όταν εξελέγη εξελέγη υποψήφια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωβουλής στο υπόλοιπο μισό της θητείας και η υποψηφιότητά της πήρε νέα ώθηση μετά την απόφαση τον περασμένο μήνα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ευρωβουλή, να μη δώσουν μάχη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, μετά το τέλος της θητείας του Σασόλι.

H Χριστιανοδημοκράτης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter δήλωσε συντετριμμένη με τον θάνατο του Σασόλι: «Η Ευρώπη απώλεσε έναν ηγέτη, εγώ ένα φίλο, η δημοκρατία έναν πρωταθλητή», έγραψε η Μετσόλα.

Πρώην δικηγόρος και απόφοιτος του College of Europe η Μετσόλα υπηρέτησε ως νομική ακόλουθος στο γραφείο της Μάλτας στην ΕΕ από το 2004 μέχρι το 2012 και ως νομική σύμβουλος της Κάθριν Άστον, πρώην εκπροσώπου της ΕυρωπαΪκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, ενώ μιλά άπταιστα ιταλικά και γαλλικά.

Παντρεμένη από το 2005 με τον Φινλανδό Ούκο Μετσόλα απέκτησε μαζί του τέσσερις γιους ηλικίας από 14 έως τεσσάρων ετών, τον Λούκα, τον Άλεκ, τον Μαρκ και τον Κρίστιαν. Λάτρης της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων «Τομ και Τζέρι» η Μετσόλα αγωνίζεται καθημερινά για να πείσει τους γιους της να μην στρογγυλοκάθονται μπροστά στη μικρή οθόνη. Η ίδια δηλώνει άνθρωπος της δράσης, των έργων, αφού οι γονείς της της έμαθαν να αγωνίζεται για ό,τι θέλει να αλλάξει στη βάση του συνθήματος: «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως όπου μπορείς».

Η Μετσόλα έχει τη φήμη εργασιομανούς πολιτικού, ενώ στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για τις φιλοδοξίες της, που σύμφωνα με ορισμένους φθάνουν μέχρι τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν μελλοντικά.